Wie we zijn en wat we doen

Stop Wapenhandel doet onderzoek, voert actie en informeert volksvertegenwoordigers en journalisten. Onze prioriteit ligt bij actie tegen wapenexport naar dictators, naar landen in oorlog en naar landen waar mensenrechten worden geschonden. Ook voeren we actie tegen financiering van wapenhandel door overheid, pensioenfondsen en banken.

We hebben uw steun nodig!

Doneer online of op IBAN NL11 TRIO 0390 407 380 Meer donatiemogelijkheden

Meld u aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van acties en wapenhandelnieuws.

Volg ons op Facebook en deel onze berichten

Wereldwijd wordt er jaarlijks ruim 400 miljard dollar aan wapens uitgegeven. Nederland staat in de top-tien van grootste wapenexporteurs. Naast de wapenindustrie is ook de overheid een grote exporteur: tweedehands wapens van het Nederlandse leger vinden elders in de wereld gretig aftrek.

Stop Wapenhandel is een egalitaire organisatie met enkele betaalde medewerkers, gemotiveerde vrijwilligers en een onbezoldigd bestuur. Stop Wapenhandel is onafhankelijk en krijgt geen structurele subsidie en geen overheidsgeld. Onze inkomsten komen van kleine fondsen en donateurs.

2017 demonstratie tegen subsidie voor wapenonderzoek 2016 rechtszaak tegen wapenexportvergunning voor Egypte 2015 rondetafelgesprek in Tweede Kamer over EU wapenexportregels
     
2014 demonstratie tegen wapenbeurs in Ahoy 2013 European Network Against Arms Trade vergadering in Zwitserland 2012 borden voor hoofdkantoren van pensioenfondsen
     
2011 Stop Wapenhandel wint ASN Bank Wereldprijs 2010 protest op de Dam tegen conferentie wapenindustrie 2009 bij jaarvergadering pensioenfondsen i.s.m. de Raging Grannies
2009 die-in op Schiphol tegen wapendoorvoer naar Israel 2008 'collecte' voor peperduur gevechtvliegtuig Joint Strike Fighter (F-35) 2007 Bij hoofdkantoor bank tegen financiering van wapenexport door banken
     
   
2006 Protest bij bijeenkomst Nederlandse wapenlobby    

In 2016....

We tekenden bezwaar aan tegen een wapenexportvergunning voor Egypte. Toen de overheid ons niet-ontvankelijk verklaarde stapten we naar de rechter.

Samen met vredesorganisaties uit heel Europa deden we een oproep aan Nederlands en het Europees parlement om de wapenexport naar Saoedi-Arabië te stoppen.

We demonstreerden tegen de MAST wapenbeurs in Amsterdam. Met veel lawaai en gefluit werd de 'beach party' van de wapenproducenten en militaire delegaties uitgefloten. De Amsterdamse gemeenteraad nam een motie aan om geen wapenbeurzen in de RAI meer toe te laten.

We deden onderzoek naar belastingontwijking door wapenbedrijven. Zeven van de tien grootste wapenbedrijven hebben een belastingconstructie in Nederland, en meer dan de helft van de grootste bedrijven heeft hier een holding of vestiging. De Christen Unie en SP stelden Kamervragen naar aanleiding van dit onderzoek.

Samen met vluchtelingen demonstreerden we bij de aandeelhoudersvergadering van Airbus tegen hun productie van (kern-)raketten, militaire helicopters en gevechtsvliegtuigen.

Door militaire samenwerking met Israël profiteert Nederland van kennis die is opgedaan bij de bezetting van Palestijns gebied. Dat concluderen we in het rapport 'Combat Proven'. We organiseerden hierover een bijeenkomst. Bekijk de lezing van de Israelische econoom Shir Hever.

Samen met het Europees Netwerk tegen Wapenhandel organiseerden we een online petitie waarin het Europees Parlement wordt opgeroepen niet akkoord te gaan met financiering van militair onderzoek vanuit het Europees onderzoeksbudget. De petitie werd door meer dan 60.000 mensen getekend.

Dezelfde industrie die wapens verkoopt aan oorlogvoerende landen maakt ook winst op het tegenhouden van vluchtelingen. We doorzochten Europese documenten over grensbewaking met militaire middelen. Uit ons onderzoek 'Oorlog aan de grenzen' werd in veel media geciteerd.

Stop Wapenhandel werkt samen met onder meer het European Network Against Arms Trade en de War Resisters International.

Stop Wapenhandel krijgt steun van de ASN Foundation, Emmaus, Fonds Vredesprojecten, Ford van Sjakoo, Grassroots Foundation, Quaker Hulpfonds, Voeten in de Aarde, Vrouwen voor Vrede, XminY en vele donateurs.

De website van Stop Wapenhandel is mede mogelijk gemaakt door de ASN Foundation, www.asnbank.nl.  De ASN Bank investeert niet in ondernemingen die zijn betrokken – op wat voor manier dan ook – bij wapenproductie en wapenhandel. In 2011 won Stop Wapenhandel de ASN Bank Wereldprijs.

 

...