Wapenpromotie bij foute vrienden: Nederland naar wapenbeurs in Abu Dhabi.

 

Een vijftiental Nederlandse bedrijven is van plan om deel te nemen aan de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi (VAE). Ze worden hierbij ondersteund door de ministeries van Economische Zaken, Buitenlandse Handel en Defensie. De IDEX wapenbeurs, die plaatsvindt van 22 tot 26 februari, is de grootste wapenbeurs van het Midden-Oosten, en een van de grootste ter wereld. In 2015 worden ruim 80.000 bezoekers verwacht, vooral uit het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Azië.
In het 'Holland Paviljoen', georganiseerd door overheid en NIDV (Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid) en NAG (Netherlands Aerospace Group), zullen tien Nederlandse bedrijven hun producten voor de defensie- en veiligheidssector presenteren. Daarnaast staan een aantal bedrijven zelfstandig op de beurs.

De militaire uitgaven in het Midden-Oosten stijgen snel, aangejaagd door de vele conflicten. Bovendien zijn veel klanten buitengewoon kapitaalkrachtig door hun olie-inkomsten. In alle opzichten een aantrekkelijke markt voor wie het niet te nauw neemt met mensenrechten en democratie. Ook de steun vanuit bijvoorbeeld Saoedi-Arabië en Qatar aan extremistische islamistische groepen, inclusief het doorleveren van wapens, vormt nauwelijks een beletsel.
De afgelopen jaren werd door Nederlandse militaire bedrijven ook deelgenomen aan handelsmissies naar Turkije en Qatar en aan andere wapenbeurzen in de regio.

De deelname aan de IDEX wapenbeurs en de militaire handelsmissie die hieraan gekoppeld is, vormen onderdeel van een beleid om Nederlandse bedrijven een (grotere) voet tussen de deur te geven op de defensiemarkt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De geactualiseerde Defensie Industrie Strategie 2013 wijst op versterkte inspanningen voor markten buiten Europa, zoals het Midden-Oosten. Ook de steun van maar liefst drie ministeries en de sectororganisaties NAG en NIDV aan de deelname aan de IDEX, en de militaire handelsmissie onder leiding van minister Hennis van Defensie, wijzen op een gecoördineerde poging de Nederlandse wapen- en veiligheidsindustrie in de markt te zetten in een zeer explosieve regio.

Stop Wapenhandel vindt wapenverkopen aan het Midden-Oosten en deelname aan de IDEX wapenbeurs onverantwoord, en zamelt handtekeningen in voor het annuleren van de militaire handelsmissie missie.

Zie voor een overzicht van Nederlandse deelname aan IDEX 2015:
Wapenpromotie bij foute vrienden: Nederlandse bedrijven op de IDEX wapenbeurs 2015

2014 Acties bij aandeelhoudersvergadering wapengigant AIRBUS

Airbus is hoofdaannemer voor de ontwikkeling van de gloednieuwe M51, een ballistische kernraket voor lancering vanaf onderzeeërs. Airbus (het vroegere EADS) is mede verantwoordelijk voor de nieuwe ASMPA-nucleaire lucht-grondraket voor de Franse luchtmacht. En Airbus ontwikkelt, produceert en reviseert de M45, de huidige nucleaire raket van de Franse marine.

Het afgelopen jaar maakte de militaire wapenproductietak van Airbus Group ruim 12 miljard winst over de hele wereld. Kernwapens behoren tot het paradepaardje. Lees meer...

Al deze activiteiten van Airbus samen waren onlangs reden voor Stop Wapenhandel de investeringen van pensioenfonds ABP in het Airbus aan te kaarten. En te demonstreren bij de aandeelhoudersvergadering van Airbus.

 

EADS 2013: Kernwapens, gevechtsvliegtuigen, drones en raketten

EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) is een van de grootste Europese defensiebedrijven. Het levert aan militairen over de hele wereld, onder meer aan India & Pakistan, Colombia, Saoedi-Arabië en Kazachstan. Een speciaal onderdeel van EADS bouwt en onderhoudt de kernwapens van Frankrijk.

Berucht zijn de leveringen aan Libië: EADS had een handelskantoor in Tripoli dat halsoverkop gesloten werd toen westerse troepen gingen optreden tegen Khadaffi. Overigens maakten die westerse troepen ook gebruik van EADS wapens.

EADS maakt vliegtuigen en helikopters voor zowel de civiele als de militaire markt. Omdat de civiele markt door de economische crisis wat slap is, wil het bedrijf extra inzetten op wapenproductie. Maar ook de defensiemarkt, zeker in Europa, is beperkt, omdat veel landen bezuinigen op hun wapenaankopen. De oplossing zoekt de wapenindustrie in meer export naar ontwikkelingslanden. Dat betekent dat die landen minder kunnen investeren in onderwijs, gezondheidszorg en andere hoogst noodzakelijke sectoren.

Op de foto: beschieting van Libie met de EADS Eurofighter Typhoon door Groot-Britannie. Het gerucht gaat dat EADS dit type vliegtuigen ook aan Khadaffi probeerde te verkopen. EADS ontkent dat. EADS had een agentschap in Tripoli van 2006 (het jaar dat het wapenembargo aan Libie werd opgeheven) tot 2011. Het leverde aan Lbie in elk geval MILAN anti-tankraketten.

Wat bij EADS 'ruimtevaart' heet is vooral de ontwikkeling van militaire satellieten, om ook oorlog in de ruimte te kunnen voeren. Ook probeert EADS een plek te veroveren in de markt voor drones, de onbemande vliegtuigen die nu al dood en verderf zaaien in Pakistan, Afghanistan en Palestina. EADS heeft vestigingen in heel Europa maar het hoofdkantoor zit in Nederland, omdat Nederland lage belastingtarieven heeft voor internationale bedrijven.

Kritische vragen aandeelhoudersvergadering wapengigant EADS 2013

Voor meer foto's zie fotoalbum EADS 2013

Amsterdam, 29 mei 2013 – Terwijl buiten enkele tientallen mensen met spandoeken en beschilderde paraplu's protesteerden tegen wapenproductie en kernwapens, stelden kritische aandeelhouders vandaag vragen op de vergadering van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) in Amsterdam. De vragen gingen onder meer over drones, over corruptie, over wapens voor Syrië en over de productie van kernraketten door EADS. Het protest is georganiseerd door de Campagne tegen Wapenhandel.

De kritische aandeelhouders wilden onder meer weten hoeveel EADS verdient aan het maken van kernraketten voor de Franse krijgsmacht, of EADS een eigen verantwoordelijkheid neemt om te voorkomen dat zijn wapens in de oorlog in Syrie gebruikt worden, en of EADS denkt dat wapenhandel zonder corruptie uberhaupt mogelijk is.

Al eerder stelde GroenLinks kritische vragen in de Amsterdamse gemeenteraad over de vergadering van EADS in Amsterdam. Amsterdam noemt zich immers nog steeds een kernwapenvrije gemeente.

Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel zegt: "EADS verkoopt zijn wapens over de hele wereld. En bovendien maakt het kernraketten.Het bedrijf kan zijn aandacht beter gaan verleggen naar de civiele productie in plaats van geld verdienen aan oorlog en massavernietigingswapens."

2012:

Vorig jaar hield wapengigant EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 31 mei, in Amsterdam. Lees hier het persbericht.
Tien mensen hadden aandelen EADS gekocht om bij de vergadering vragen te kunnen stellen aan het bestuur van EADS. Zes van deze kritische aandeelhouders werden bij de deur geweigerd. Ook hebben we een alternatief jaarverslag verspreid.

- Radio interview Amsterdam FM
- Verslag Follow the Money

2011:

Bij de jaarvergadering van de wapenproducent EADS werden op 26 Mei de aandeelhouders onder luid gejoel opgewacht door vredesactivisten. De zakenlieden waren not amused.
Drie mensen hadden aandelen gekocht van EADS zodat ze aanwezig konden zijn bij de vergadering en de mogelijkheid hadden kritische vragen te stellen.

- Verslag Ravage digitaal
- Verslag CtW


Lees meer

Lees meer over EADS en kernwapens.

Lees het (engelstalige) rapport van Campagne tegen Wapenhandel over EADS.

De productie van EADS wordt betaald door kleine aandeelhouders en grote financiers. Lees meer over pensioenfondsen die beleggen in EADS.

Help ons de actieoproep te verspreiden! ‘Like’ ons op Facebook en deel de informatie over de actie met je vrienden. www.facebook.com/stopwapenhandel

Of mail de tekst van deze pagina door aan je vrienden en kennissen.

Steun de Kritische Aandeelhouders! Een aantal mensen heeft - tijdelijk - aandelen gekocht in EADS om kritische vragen te stellen op de aandeelhoudersvergadering. Sponsor de Kritische Aandeelhouders! Doe een bijdrage op rekening NL.11.TRIO.0390.407.380 tnv Stop Wapenhandel onder vermelding van Aandeel EADS. Een aandeel kost ongeveer 30 euro.