Protest tegen European Aeronautic Defence and Space Company

Kritische vragen op aandeelhoudersvergadering wapengigant EADS

Amsterdam, 29 mei 2013 – Terwijl buiten enkele tientallen mensen met spandoeken en beschilderde paraplu's protesteerden tegen wapenproductie en kernwapens, stelden kritische aandeelhouders vandaag vragen op de vergadering van de European Aeronautic Defence and Space Company (EADS) in Amsterdam. De vragen gingen onder meer over drones, over corruptie, over wapens voor Syrië en over de productie van kernraketten door EADS. Het protest is georganiseerd door de Campagne tegen Wapenhandel.

De kritische aandeelhouders wilden onder meer weten hoeveel EADS verdient aan het maken van kernraketten voor de Franse krijgsmacht, of EADS een eigen verantwoordelijkheid neemt om te voorkomen dat zijn wapens in de oorlog in Syrie gebruikt worden, en of EADS denkt dat wapenhandel zonder corruptie uberhaubt mogelijk is. De vragen, en zo spoedig mogelijk ook de antwoorden, zijn te lezen op de website van Campagne tegen Wapenhandel, www.stopwapenhandel.org.

Al eerder stelde GroenLinks kritische vragen in de Amsterdamse gemeenteraad over de vergadering van EADS in Amsterdam. Amsterdam noemt zich immers nog steeds een kernwapenvrije gemeente.

Wendela de Vries van de Campagne tegen Wapenhandel zegt: "EADS verkoopt zijn wapens over de hele wereld. En bovendien maakt het kernraketten.Het bedrijf kan zijn aandacht beter gaan verleggen naar de civiele productie in plaats van geld verdienen aan oorlog en massavernietigingswapens."

De Campagne tegen Wapenhandel gaat door met de acties tegen EADS. Steun de actie en teken de oproep aan pensioenfondsen om beleggingen uit dit bedrijf terug te trekken!

EADS: Kernwapens, gevechtsvliegtuigen, drones en raketten

EADS (European Aeronautic Defence and Space Company) is een van de grootste Europese defensiebedrijven. Het levert aan militairen over de hele wereld, onder meer aan India & Pakistan, Colombia, Saoedi-Arabië en Kazachstan. Een speciaal onderdeel van EADS bouwt en onderhoudt de kernwapens van Frankrijk.

Berucht zijn de leveringen aan Libië: EADS had een handelskantoor in Tripoli dat halsoverkop gesloten werd toen westerse troepen gingen optreden tegen Khadaffi. Overigens maakten die westerse troepen ook gebruik van EADS wapens.

EADS maakt vliegtuigen en helikopters voor zowel de civiele als de militaire markt. Omdat de civiele markt door de economische crisis wat slap is, wil het bedrijf extra inzetten op wapenproductie. Maar ook de defensiemarkt, zeker in Europa, is beperkt, omdat veel landen bezuinigen op hun wapenaankopen. De oplossing zoekt de wapenindustrie in meer export naar ontwikkelingslanden. Dat beteked dat die landen minder kunnen investeren in onderwijs, gezondheidszorg en andere hoogst noodzakelijke sectoren.

Op de foto: beschieting van Libie met de EADS Eurofighter Typhoon door Groot-Britannie. Het gerucht gaat dat EADS dit type vliegtuigen ook aan Khadaffi probeerde te verkopen. EADS ontkent dat. EADS had een agentschap in Tripoli van 2006 (het jaar dat het wapenembargo aan Libie werd opgeheven) tot 2011. Het leverde aan Lbie in elk geval MILAN anti-tankraketten.

Wat bij EADS 'ruimtevaart' heet is vooral de ontwikkeling van militaire satalieten, om ook oorlog in de ruimte te kunnen voeren. Ook probeert EADS een plek te veroveren in de markt voor drones, de onbemande vliegtuigen die nu al dood en verderf zaaien in Pakistan, Afghanistan en Palestina. EADS heeft vestigingen in heel Europa maar het hoofdkantoor zit in Nederland, omdat Nederland lage belastingtarieven heeft voor internationale bedrijven.

2012:

Vorig jaar hield wapengigant EADS zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering op 31 mei, in Amsterdam. Lees hier het persbericht.
Tien mensen hadden aandelen EADS gekocht om bij de vergadering vragen te kunnen stellen aan het bestuur van EADS. Zes van deze kritische aandeelhouders werden bij de deur geweigerd. Ook hebben we een alternatief jaarverslag verspreid.

- Radio interview Amsterdam FM
- Verslag Follow the Money

2011:

Bij de jaarvergadering van de wapenproducent EADS werden op 26 Mei de aandeelhouders onder luid gejoel opgewacht door vredesactivisten. De zakenlieden waren not amused.
Drie mensen hadden aandelen gekocht van EADS zodat ze aanwezig konden zijn bij de vergadering en de mogelijkheid hadden kritische vragen te stellen.

- Verslag Ravage digitaal
- Verslag CtW


Lees meer

Lees meer over EADS en kernwapens.

Lees het (engelstalige) rapport van Campagne tegen Wapenhandel over EADS.

De productie van EADS wordt betaald door kleine aandeelhouders en grote financiers. Lees meer over pensioenfondsen die beleggen in EADS.

Wat kan je nog meer doen

Organiseer een bijeenkomst over wapenhandel.
Wij komen graag naar je toe om te vertellen over de Nederlandse wapenhandel, de lakse wetgeving en hoe wij denken dat het beter kan. Organiseer een avond met je kerk, kroeg, vredesgroep of vrienden. Wij helpen je met een aankondiging.

Je kunt contact met ons opnemen op info@stopwapenhandel.org.

Help ons de actieoproep te verspreiden! ‘Like’ ons op Facebook en deel de informatie over de actie met je vrienden. www.facebook.com/stopwapenhandel

Of mail de tekst van deze pagina door aan je vrienden en kennissen.

Steun de Kritische Aandeelhouders! Een aantal mensen heeft - tijdelijk - aandelen gekocht in EADS om kritische vragen te stellen op de aandeelhoudersvergadering. Sponsor de Kritische Aandeelhouders! Doe een bijdrage op rekening 390.407.380 tnv Campagne tegen Wapenhandel onder vermelding van Aandeel EADS. Een aandeel kost ongeveer 30 euro.

Schrijf je in en blijf op de hoogte. We hebben een email lijst opgezet. Meld je aan voor EADS nieuws per email op www.stopwapenhandel.org/newsletter