'Geen wapens naar dictators'

Ravagedigitaal, 25 FEB 2011 - De afgelopen vijftien jaar zijn massaal wapens geleverd aan regimes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika.De organisatie Campagne tegen Wapenhandel roept middels een petitie de regering op het exportbeleid aan te scherpen. Op dit moment worden dergelijke wapens ingezet tegen demonstrerende burgers. “De Nederlandse regering heeft de wapenleveranties even stil gelegd, maar het risico is levensgroot dat zodra de demonstraties van de voorpagina’s verdwijnen, de wapenhandel gewoon weer wordt hervat”, meldt Campagne tegen Wapenhandel (CtW). “Tenzij het wapenexportbeleid verandert.”

Op 16 maart debatteert de Tweede Kamer over het door Nederland gevoerde exportbeleid voor wapens. CtW is een petitie begonnen met de oproep aan de regering het wapenexportbeleid nu eindelijk aan te scherpen. “De wapenhandel met regimes die mensenrechten schenden moet stoppen. Het is heel belangrijk dat we nu zo veel mogelijk steun genereren, gezien de crisis in het Midden- Oosten en het komende Kamerdebat Wapenhandel”m aldus CtW.

Volgens onderzoek van CtW heeft Nederland vanaf 1990 voor in totaal een miljard dollar aan vooral tweedehands wapens en materieel geleverd aan de Arabische wereld. Behalve aan Egypte en Bahrein ook aan Marokko, Qatar, Oman, Jordanië en de Verenigde Arabische Emiraten. Het ging om afgeschreven pantserrupsvoertuigen, marinefregatten, F-16-gevechtsvliegtuigen, antitankraketten, radarsystemen en pantserhouwitsers.

[...]

http://www.ravagedigitaal.org/2011nieuws/februari/25/nws.php