Wapenexport naar Midden-Oosten goudmijn voor leger

RNW, 24 februari 2011, door Peter Hooghiemstra. De Nederlandse krijgsmacht heeft de afgelopen twintig jaar veel geld verdiend met de verkoop van militair materieel aan Arabische landen.

[...]

Volgens Frank Slijper, onderzoeker bij de stichting Campagne Tegen Wapenhandel, heeft de Nederlandse overheid in 2008 voor het eerst weer een vergunning verleend voor het leveren van draagbare radars ter waarde van een miljoen euro aan de Libische grenswacht. Een jaar later volgden vergunningen voor reparaties aan onderdelen van transporthelikopters en het testen van Nederlandse nachtzichtapparatuur door het Libische leger.

Slijper: 'In het kader van samenwerkingsprojecten tussen de Europese Unie en Noord-Afrikaanse landen gericht op migratiebestrijding wordt de grenswacht van Libië opgetuigd met allerlei militaire apparatuur. Met als doel de toestroom migranten naar Europa in te dammen. Maar wat zullen ze er nu mee doen? Zal de grenswacht in Libië zich minder bezig gaan houden met bootvluchtelingen op weg naar Europa en meer met vluchtelingen die naar Tunesië of Egypte proberen te ontkomen? Of hun wapens gewoon tegen de eigen bevolking en buitenlandse gastarbeiders inzetten?'

De stichting Campagne Tegen Wapenhandel bepleit een stop op alle vergunningen voor wapenleveranties aan landen zonder democratisch gekozen bewind.

http://www.rnw.nl/nederlands/article/wapenexport-naar-midden-oosten-goudmijn-voor-leger