Nederlandse wapenexport afgelopen jaren enorm gegroeid

De Volkskrant, Gerard Reijn en Leen Vervaeke − 14/03/11. AMSTERDAM - De Nederlandse wapenexport is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Per hoofd van de bevolking staat Nederland nu in de topdrie van wapenexporterende naties, ruim voor Amerikanen, Russen, Fransen of Duitsers. Alleen de Israëliërs en de Zweden exporteren per inwoners nog meer dan de Nederlanders.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Zweedse instituut Sipri, dat al sinds 1950 de internationale handel in wapens in kaart brengt.

[...]

Scheepsbouw
De opvallendste groei van de Nederlandse wapenexport kwam voor rekening van de scheepsbouw.

[...]

Frank Slijper, econoom en onderzoeker bij de Campagne tegen Wapenhandel, bevestigt het beeld dat Sipri schetst. Vooral de export van marineschepen is enorm gegroeid. 'Sinds de onderzeeër die Nederland midden jaren tachtig aan Taiwan leverde, hadden we jarenlang geen militair nieuwbouwschip meer geëxporteerd. Tot 2004, toen een deal werd gesloten met Indonesië voor het leveren van vier korvetten. Daar is vorig jaar nog een deal voor een fregat bij gekomen.'

Tweedehandsspullen
Slijper schat dat van alle export ongeveer eenderde bestaat uit tweedehandsspullen van het eigen leger. Hij denkt dat de exportgroei te maken heeft met de verschuivende mode voor marineschepen. De trend werd omgebogen naar kleinere, snellere schepen, en daar was Nederland goed in.

[...]

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/1859484/2011/03/14/Nederlandse-wapenexport-afgelopen-jaren-enorm-gegroeid.dhtml