Strengere wapenexport: hopen op sprookjes

25 april 2012 (MO*, Kristof Clerix) — In 2012 moet de Europese Raad zich buigen over een herziening van haar Gemeenschappelijk Standpunt over wapenexport.

Het Gemeenschappelijk Standpunt somt acht criteria op om de uitvoer van wapens uit EU-lidstaten te harmoniseren, van ‘respect voor internationale embargo’s en mensenrechten’ tot ‘voorkomen dat wapens in illegale circuits terechtkomen’.

[...]

Het Europese wapenexportbeleid kwam recent onder vuur toen duidelijk werd dat EU-lidstaten de afgelopen jaren massaal wapentuig hadden geleverd aan regimes in het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA). Volksopstanden in de Arabische Lente werden soms letterlijk neergeslagen met wapens van Europese makelij.

Professor An Vranckx van de Conflict Research Group (Universiteit Gent) roept de lidstaten op daaruit lessen te trekken. In het nieuwe boek Lessons from MENA pleit Vranckx ervoor de herziening van het Gemeenschappelijk Standpunt aan te grijpen om onder meer een Europese lijst met ‘zorgwekkende landen’ op te stellen, waarvoor gedurende een bepaalde periode alleen met de allergrootste zorg nog wapenexportvergunningen kunnen worden afgeleverd.

[...]

Lessons From Mena. Appraising EU transfers of military and security equipment to the Middle East and North Africa, door An Vranckx, Frank Slijper en Roy Isbister kan gedownload worden op www.conflictresearchgroup.be

Dit artikel verscheen in het magazine van Mei 2012

http://www.mo.be/artikel/strengere-wapenexport-hopen-op-sprookjes