'EADS weert activistische aandeelhouders'

Krijn Schramade, Follow The Money, 30 mei 2012 - De Campagne Stopwapenhandel heeft aandelen in wapenproducent EADS, maar de activistische aandeelhouders lijken niet welkom op de aandeelhoudersvergadering.

Aandeelhouders met spandoeken op de aandeelhoudersvergadering in Hotel Okura te Amsterdam. Dat is het activistisch aandeelhouderschap dat de Campagne Tegen Wapenhandel morgen (31 mei) toepast bij EADS. De activisten hebben niet genoeg aandelen om strategische wijzigingen door te drukken, maar ze kunnen wel kritische vragen stellen. “We willen dat iedereen ziet en weet wat EADS doet. Ze verkopen bijvoorbeeld wapens aan regimes die de mensenrechten schenden,” vertelt Wendela de Vries van de Campagne Tegen Wapenhandel aan Follow The Money.

[...]

Aandeeltje in oorlog
De aandelen zijn redelijk populair bij Nederlandse pensioenfondsen. Volgens De Campagne Tegen Wapenhandel zitten vier van de vijf grootste Nederlandse pensioenfondsen in EADS.

[...]

Kritische vragen
De Campagne Tegen Wapenhandel vraagt EADS om de activiteiten in de defensie-sector af te bouwen. Dit verzoek presenteren de kritische aandeelhouders in hun alternatief jaarverslag. Ook vragen ze aandacht om enige coulantie te betrachten bij het innen van schulden bij Zuid-Europese regeringen. Spanje heeft bijvoorbeeld nog een rekening van een miljard euro openstaan. “Wij vinden dat de Spaanse regering een schuld aan een wapenbedrijf minder prioriteit moet geven dan bijvoorbeeld salarissen van leraren.” Deze manier van actie voeren is niet nieuw. Afgelopen jaar stelde de Campagne Tegen Wapenhandel vragen over de activiteiten van EADS in Libië. Libië zou hofleverancier zijn van de oorlog.

[...]

http://www.ftm.nl/original/eads-weert-activistische-aandeelhouders.aspx