Activisten in Amsterdam protesteren bij aandeelhoudersvergadering Eads

Financieel Dagblad, 28 Mei 2013.

Amsterdam. Activisten laten woensdag hun stem horen op de aandeelhoudersvergadering in Amsterdam van het Europese lucht-, ruimtevaart- en defensieconcern Eads. Dat heeft de organisatie Campagne tegen Wapenhandel maandag bekendgemaakt.

De actievoerders betreuren het dat Eads, waarvan het hoofdkantoor statutair gevestigd is in Leiden, geld verdient met de productie van kernwapens, bommenwerpers en gevechtshelikopters. Woensdag zal een `bont' gezelschap voor de deur van het Okura Hotel op `kleurrijke' wijze laten weten dat de wapenindustrie niet welkom is in Amsterdam, aldus Campagne tegen Wapenhandel. Op de aandeelhoudersvergadering zelf zullen activistische aandeelhouders zich ook roeren.
Eerder vroeg Campagne tegen Wapenhandel vier grote Nederlandse pensioenfondsen die beleggen in Eads (ABP, BPF, PMT en PME) om tijdens de vergadering te bepleiten dat Eads zijn kernwapenactiviteiten beëindigt. Als het concern daaraan geen gevolg geeft, zouden de pensioenfondsen het bedrijf uit de beleggingsportefeuille moeten halen, meent de onafhankelijke organisatie die strijdt tegen de internationale wapenhandel en het Nederlandse aandeel daarin. Het moederbedrijf van vliegtuigfabrikant Airbus behoort volgens de organisatie tot de tien grootste wapenproducenten wereldwijd. Klanten zijn westerse krijgsmachten en landen als Kazachstan, Ghana, Thailand en de Filipijnen.