Picketline bij wapenbeurs 20 november. Kom ook!

Op 20 november organiseert de NIDV, de Nederlandse lobbyclub van de wapenindustrie, in Ahoy in Rotterdam een wat zij noemen 'symposium en tentoonstelling'. Dit netwerkfeestje van de wapenindustrie wordt gesponsord door het Duitse wapenbedrijf Rheinmetall AG. Minister van Defensie Hennis zal de wapenbeurs openen.
Standhouders zijn onder meer het grootste wapenbedrijf ter wereld Lockheed Martin, bekend van de Predator drone en de Joint Strike Fighter. Ook aanwezig onder meer het Israëlische bedrijf Elbit en onze 'eigen' Thales. Verschillende van de aanwezige bedrijven werken samen met de Israëlische wapenindustrie.

Vredes- en mensenrechtenactivisten protesteren tegen deze wapenbeurs in Rotterdam. Er zijn spandoeken en toespraken, en op verschillende plaatsen in de stad worden flyers uitgedeeld om de Rotterdammers te wijzen op de aanwezigheid van de wapenindustrie in Ahoy.

Protest van 09.00 tot 11.30 bij Ahoy, van 12.00 tot 14 voor station Rotterdam CS.
Zie ook www.facebook.com/events/725995250814947/

Film over Israëlische wapenindustrie

Sinds 9/11 doet de Israëlische wapenindustrie betere zaken dan ooit tevoren. Grote Israëlische bedrijven ontwikkelen wapens voor toekomstige oorlogsvoering, en verkopen die wereldwijd. Tegelijkertijd leggen Israëlische theoretici aan andere landen uit hoe burgerlijke en paramilitaire opstanden te verslaan zijn. Al deze kennis is gebaseerd op uitvoerige Israëlische ervaring met oorlogsvoering en bezetting. De film The Lab lat zien hoe de Israëlische militaire bezetting van Gaza en de Westelijke Jordaanoever is veranderd van een last tot een verkoopbare, zeer winstgevende nationale troef.

Film The Lab, Engels ondertiteld. Na afloop debat met Wendela de Vries, Stop Wapenhandel. Zondag 16 november, Filmtheater Hilversum, Herenplein 5, aanvang 19.30
Zie ook www.facebook.com/palestijnsefilmdaghilversum

Nieuw rapport wapenhandel EU-Azië

Militaire bedrijven werken hard om potentiële klanten ervan te overtuigen dat ze de allernieuwste, allerduurste technologie nodig hebben, schrijft Marin Broek in East meets West on weapons and conflicts, een rapport voor het Europe Asia People's Forum. In Azië valt voor de Europese wapenindustrie veel te verdienen. De toenemende Nederlandse wapenexport naar Vietnam is daarvan een voorbeeld. Dit hangt samen met de regionale rivaliteit tussen China en Vietnam.

Terwijl Nederlandse scheepswerf Damen marineboten wil leveren aan Vietnam, uitgerust met technologie van Thales, werkt datzelfde Thales ook samen met de Chinese marine-industrie in voor export bestemde scheepsbouw. Zo verdient de Nederlandse wapenindustrie aan beide rivaliserende partijen.

Het engelstalige rapport is te vinden op onze webstie www.stopwapenhandel.org

Dit is de emailnieuwsbrief van Stop Wapenhandel
info@stopwapenhandel.org
telefoon 020 6164684

Steun Stop Wapenhandel! Onderzoek en actie kost geld. U kunt ons helpen met een gift op NL.11.TRIO.0390.407.380 tnv Stop Wapenhandel, Amsterdam
Kent u mensen die misschien interesse hebben in deze emailnieuwsbrief? Stuur hem door!

 

..