Geen aanwijzingen dat Isis vecht met Nederlandse wapens

Financieel Dagblad, 9 december 2015 - Frank Gersdorf

Er zijn nog geen aanwijzingen dat wapens of wapensystemen van Nederlandse fabrikanten in handen zijn gekomen van Isis, de militante islamitische beweging die met harde hand het zelf uitgeroepen kalifaat in het Midden-Oosten verdedigt en tracht uit te breiden.

Dit zegt een woordvoerder van de Amsterdamse vestiging van Amnesty International, de internationale mensenrechtenorganisatie die eerder deze week een rapport publiceerde over het wapenarsenaal van Isis. Amnesty constateerde dat er meer dan 25 landen zijn die wapens hebben geleverd die uiteindelijk in het bezit zijn gekomen van Isis-milities. Maar Nederland behoort volgens Amnesty niet tot dit groepje.

Anderssoortig

De niet-gouvernementele organisatie Stop Wapenhandel komt tot dezelfde slotsom. 'We hebben geen indicatie dat Isis vecht met Nederlandse wapens. Het is ook niet heel waarschijnlijk dat dit toch gebeurt. De wapens die Nederland exporteert, zijn anders dan die welke Isis gebruikt', zegt een woordvoerder in Amsterdam. 'Maar we kunnen natuurlijk niet uitsluiten dat er toch eens wat boven water komt.' Lees verder op Financieel Dagblad website

 

.