Nederlandse brievenbus bv’s maken wapenhandelaars rijker

Quote 31 december 2015 ‘Zeven van de tien grootste wapenbedrijven ter wereld hebben een belastingconstructie in Nederland, om zo min mogelijk te hoeven betalen,’ aldus een rapport van Stop Wapenhandel. En zo worden wapenhandelaars schatrijk als indirect gevolg van het Nederlandse beleid.

Meer dan de helft van de honderd grootste wapenhandelaren zou er ten minste een vennootschap in Nederland op nahouden. Van elke twee dollar die door de bedrijven wordt omgezet, loopt de helft via financiële constructies in Nederland.

‘Belastingontwijking door wapenbedrijven is dubbel cynisch’ zegt de schrijver van het rapport, Martin Broek. ‘Wapenbedrijven worden zelf grotendeels betaald uit belasting: de grote wapenbedrijven verkopen het merendeel van hun producten aan nationale staten. Bovendien wordt ook veel militaire onderzoek door overheden gesubsidieerd, of uitgevoerd in samenwerking met een publiek gefinancierde universiteit en/of onderzoeksinstituut.’

Uit cijfers blijkt dat de Nederlandse wapenexport de laatste jaren helemaal booming is. In 2014 was de export zo’n 43% hoger - €2 miljard - dan het recordjaar uit 2009 - €1,4 miljard. ‘Ruim 18% van deze wapenexport ging naar het door chaos en geweld geteisterde Midden-Oosten en Noord Afrika,’ stelt het rapport.

‘De waarde van de afgegeven uitvoervergunningen voor het Midden-Oosten en Noord Afrika bedroeg bijna 380 miljoen euro. Zes van de landen waaraan Nederland in 2014 wapens leverde zijn betrokken bij oorlog in Jemen.’

Lees verder in Quote

 

.

 

 

..