Aldus

Het Parool, 28 april 2016, Anouk Vleugels
Vandaag protesteert Stop Wapenhandel tegen vliegtuigbouwer Airbus. Wendela de Vries roept Amsterdammers op hun stem te laten horen.

Veel mensen kennen Airbus alleen als vliegtuigbouwer, maar het bedrijf maakt dus ook wapens?

"Airbus maakt onder andere kernraketten. Bovendien levert het bedrijf gevechtshelikopters en -vliegtuigen. Bijvoorbeeld aan Saoedi-Arabië, dat Jemen bombardeert. Airbus heeft het hoofdkantoor in Nederland, vanwege het gunstige belastingklimaat."

Hoe zal het protest eruitzien?

"We verzamelen met spandoeken bij Hotel Okura, waar de aandeelhoudersvergadering is. Bovendien willen we dat Amsterdammers weten: dit gebeurt in jullie stad. Ben je het hier niet mee eens, spreek je dan uit."

Het protest is ook bedoeld om vluchtelingen te helpen. Hoe zit dat?

"Europa stuurt vluchtelingen terug, maar exporteert wel wapens die bijdragen aan de problematiek. En daar wordt nog geld mee verdiend ook."

In 2013 protesteerde u al bij een aandeelhoudersvergadering van wapengigant EADS. Wat leverde dat op?

"We geven het signaal af dat we deze bedrijven in de gaten houden. Ze worden er voorzichtiger door, is mijn stellige indruk. Uit interviews met bestuurders van Airbus blijkt dat ze het vervelend vinden hier steeds op te worden aangesproken. Ook hebben veel pensioenfondsen zich onder druk van protesten teruggetrokken als aandeelhouders; nu investeert alleen ABP nog in Airbus."

Doet de politiek genoeg?

"Bepaalde regels zijn de afgelopen jaren aangescherpt, maar we zijn er nog niet. Zo willen we dat de Kamer eerder geïnformeerd wordt over wapenexport. Momenteel verschijnen rapporten pas lang na de export, tot ruim een jaar na dato. Dan kan er dus niets meer aan worden gedaan.

 

..