‘Nederland steunt bezettingspolitiek Israël’

Ragave Digitaal 30 juni 2016 - Door de militaire samenwerking met Israël profiteert Nederland van militaire parate kennis die is opgedaan bij de bezetting van Palestijnse gebieden en bij het schenden van burgerrechten.

Dat stelt onderzoeksgroep Stop Wapenhandel in een vandaag verschenen rapport. Ook komen er nog altijd Nederlandse wapenonderdelen en dual-use goederen (voor tweeërlei gebruik) bij het Israëlische leger terecht, ondanks een officieel ‘zeer restrictief’ exportbeleid. Zo verleende de Nederlandse regering in 2014 toestemming voor de levering van sonarapparatuur aan de Israëlische marine. De laatste jaren verstrekt de regering ook exportvergunningen voor onderdelen van Israëlische F-16’s.

Nederland is tevens afnemer van Israëlische militaire parate kennis. Het meest recente voorbeeld daarvan is de gezamenlijke productie van ‘smart’ soldatenvesten door de Nederlandse wapenfabrikant Thales en het Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems. De vesten bevatten communicatiesystemen die zijn ontwikkeld in reële gevechtssituaties waarin Israëlische militairen eerder terecht zijn gekomen. Verder sloot Nederland in 2009 voor 42 miljoen euro een leasecontract af met Israël voor de Aerostar drone van het Israëlische wapenbedrijf Aeronautics Defense Systems.

Ook maken Nederlandse commandotroepen gebruik van militaire trainingsfaciliteiten in Israël en is er sprake van intensieve uitwisseling van kennis op het gebied van militaire drones, geïmproviseerde explosieven en cybertechnologie. Volgens Stop Wapenhandel gaat in het kader van het EU-onderzoeksprogramma Horizon 2020 ook nog steeds Europees belastinggeld naar de Israëlische wapenindustrie (Elbit, ISLspace), terwijl de Europese Commissie vorig jaar na internationale commotie toezegde dat Horizon 2020 zich exclusief op civiele toepassingen moest toeleggen.

‘Als Nederland wil bijdragen aan een oplossing van het Israëlisch/Palestijns conflict en niet wil profiteren van de bezetting en onderdrukking, zou deze militaire samenwerking verbroken moeten worden’, aldus Stop Wapenhandel. ‘Het is niet mogelijk om je als regering uit te spreken tegen de bezetting en schendingen van mensenrechten en internationaal recht, en tegelijkertijd te pleiten voor het aanhalen van de militaire banden met Israël.’

 

.