In de wapenhandel wordt het woord 'oorlog' niet gebruikt

De Volkskrant, Margriet Oostveen 24 juni 2016

Waarom de grootste wapenfabrikanten naar de hoofdstad kwamen.

Op een wapenbeurs is oorlog taboe. Alles in die richting is professioneel weggewerkt, daarom heet het ook geen wapenbeurs, maar een 'conferentie' over 'Maritime/Air Systems and Technologies' (MAST). Drie dagen in de Amsterdamse RAI, gisteren was de laatste dag.

Product placement vind je bij MAST in een reeks lezingen met titels als 'Onbemande systemen' of 'Onderwater Communicatie en Data Management'. Zwaar geschut noemen we 'strikt defensief'. En de grootste wapenfabrikanten ter wereld prijzen zichzelf op de beursvloer aan in bloemrijke eufemismen:

Lockheed Martin: 'A better tomorrow.'
Northrop Grumman: 'The value of performance.'
BAE: 'Affordable solutions for a rapidly changing world.'

(....) Lees verder in De Volkskrant

Wat nou 'wapenbeurs', houdt iedereen op MAST vol. Deals worden hier niet gesloten, want mega-orders zijn een kwestie van jaren. Hier gaat het alleen maar over 'presentaties van nieuwe technieken'. Dus hoe erg ís het eigenlijk?

Ik rijd naar stichting Stop Wapenhandel om het daar dan maar te vragen. Een piepklein kantoortje in Amsterdam-West. Twintig jaar geleden opgericht, toen Europa wapens bleek te exporteren naar Irak. Politicologe Wendela de Vries doet nu al jaren fulltime feitenonderzoek naar Nederlandse wapenexportgegevens, met dank aan sponsoren als Oxfam Novib. 'Hele rijen wapenexportvergunningen' kun je tegenwoordig gewoon vinden op de website van het ministerie van Economische Zaken, zegt ze. 'En wij spitten dat dan uit.' Nederland staat wereldwijd in de toptien van voornaamste wapenexporteurs. Goed voor 2 miljard aan exportvergunningen in 2014. Daarvan ging 18 procent naar landen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar we noemen het technologie. Wij verkopen bijvoorbeeld 'alleen maar vuurleidingsystemen' voor raketten. Wendela: 'Al gaat zo'n raket echt geen meter de lucht in zónder dat systeem.'

Begin gewoon eens nuchter eufemismen uit te kleden, vindt Stop Wapenhandel. Bekijk die handel zoals die is. De cijfers liggen voor het grijpen en heel ingewikkeld is het ook niet. Alleen: wie wil het nog weten?

 

.