Netwerk: de zaak tegen Van Anraat

De 62-jarige Frans van Anraat werd gisteren aangehouden vanwege een vermeende betrokkenheid bij genocide. Hij leverde tussen 1984 en 1988 duizenden tonnen Thiodygycol (TDG) aan Irak. Daarmee werd het dodelijke mosterdgas geproduceerd dat ingezet werd tegen de Koerdische bevolking. Netwerk onderzoekt hoe sterk het OM staat in deze zaak.

'Most wanted'
Volgens de Verenigde Naties is Van Anraat een van de grootste tussenhandelaren in de grondstoffen van mosterdgas en zenuwgassen. Als eerste en enige Nederlander belandde hij daardoor op de ‘most wanted’-lijst van de Amerikanen. Van Anraat heeft altijd ontkend te weten wat de Irakezen met zijn grondstof konden aanrichten.

Doel
Irak zette mosterdgas en zenuwgassen in tijdens de oorlog met Iran (1980-1988) en tegen de Koerdische bevolking in Noord-Irak. Het OM meent dat Van Anraat op de hoogte was van de bestemming en het uiteindelijke doel van de grondstoffen. Vermoedelijk deed hij ook rechtstreeks zaken met de autoriteiten in Irak.

Vlucht
Op verzoek van de VN werd Van Anraat al in 1989 aangehouden in Milaan. Hij kreeg echter de kans om naar Irak te vluchten, waar hij bleef tot 2003. Daarna vertrok hij via Syrië naar Nederland.

Geen strafbare feiten
Een jaar geleden stelde een woordvoerder van het Landelijk Parket in Rotterdam nog dat Van Anraat niet strafrechterlijk zou worden vervolgd. In de Nieuwe Revu zei hij begin oktober: “Er is geen sprake van strafbare feiten volgens het Nederlands recht. Misschien wel volgens het Amerikaans recht, maar er ligt geen uitleveringsverzoek.”

Paspoort
Toen de man maandag aangehouden werd, stond hij klaar om Nederland opnieuw te ontvluchten. Kort daarvoor wist hij gewoon op legale manier een paspoort te krijgen, terwijl er een onderzoek tegen hem liep, volgens SP-Kamerlid Van Velzen. Ze baseert zich op betrouwbare bronnen.In Netwerk vanavond een gesprek met advocaat Knoops. Tevens een fragment van een interview met Van Anraat dat Netwerk al eerder heeft uitgezonden.

Handelsreiziger in de dood
Netwerk zond op 6 november 2003 een interview uit met Van Anraat. Lees meer over de enige 'most wanted'-man van Nederland of bekijk het interview.