'Nederland laat wapendoorvoer ongemoeid’

ANP, nu.nl, 17 januari 2011 – Het gros van de wapendoorvoer in Nederland krijgt groen licht, omdat Nederland de controle van bondgenoten niet over wil doen.

De Nederlandse vergunningsplicht voor de doorvoer van wapens is daarmee in de praktijk een wassen neus. Dat stelt de Campagne tegen de Wapenhandel (CtW) in een rapport dat maandag gepubliceerd wordt. Van de doorvoer blijft 98 procent volgens de organisatie ongemoeid, omdat het afkomstig is uit of op weg is naar bevriende landen.

[...]

   Omstreden bestemmingen

Vrachten wapens en munitie worden zo vanuit bevriende landen doorgevoerd naar omstreden bestemmingen, terwijl ze bij een toetsing aan de exportcriteria vrijwel zeker geen Nederlandse vergunning zouden krijgen, zo stelt de CtW.

Landen als de VS en Duitsland voeren wel een eigen toetsing uit bij wapendoorvoer afkomstig uit bevriende landen. Nederland zou dus niet alleen staan als het dat ook zou doen, aldus de CtW.

   Machinegeweren

De organisatie geeft als voorbeeld van de doorvoer in Nederland een vracht met twintigduizend Tsjechische machinegeweren, die eind 2008 vanuit de Rotterdamse haven naar Sri Lanka vertrok, aan de vooravond van het slotoffensief van de burgeroorlog daar.

[...]

   Oorlogen

Schiphol is sinds 2007 een belangrijke schakel in transport van Amerikaans militair materieel afkomstig uit of op weg naar de oorlogen in Afghanistan en Irak, stelt de CtW.

Als producent en exporteur van vuurwapens en munitie speelt Nederland een geringe rol, maar als doorvoerland des te meer, aldus CtW. De Rotterdamse haven en Schiphol zijn twee van de belangrijkste transportknooppunten van Europa.

[...]

http://www.nu.nl/binnenland/2424365/nederland-laat-wapendoorvoer-ongemoeid.html