'Nederland te laks bij wapendoorvoer'

GPD, 17 januari 2011 - De overheid is té goedgelovig als het gaat om de doorvoer van wapens en munitie over Nederlands grondgebied.

Bij veel gemelde wapentransporten is het maar de vraag of het wapentuig wel in goede handen valt. Politie en douane moeten vaker en grondiger controleren, ook als het gaat om wapens uit bevriende NAVO- en EU-landen. Dat stelt de Campagne tegen Wapenhandel in een vandaag verschenen rapport.

[...]

'Wassen neus'
Maar deze vergunningplicht is een 'wassen neus', aldus Frank Slijper van de Campagne tegen Wapenhandel, die al jaren de wapenstromen door Nederland tegen het licht houdt.

[...]

Sri Lanka
Maar bij sommige transporten van wapens en munitie zijn wel degelijk de nodige vraagtekens te plaatsen. Zo werd in november 2008 een uit Tsjechië afkomstige lading van twintigduizend automatische pistolen doorgelaten die was bedoeld voor Sri Lanka. [...] "Ik weet zeker dat dit transport niet was toegestaan als het ging om een
Nederlands bedrijf dat de wapens leverde", zegt Slijper.

De actiegroep vindt dat de overheid de wapenstromen uit bevriende landen beter moet controleren. Niet alles, maar wel de transporten waarbij de nodige vraagtekens zijn te plaatsen.

[...]

http://www.destentor.nl/2.2545/binnenland/nederland-te-laks-bij-wapendoorvoer-1.556644