Gidsland met dodelijke doorvoer

rnw.nl, 18 januari 2011 - door Johan van der Tol
Nederland speelt graag de rol van ‘gidsland’ waar het gaat om mensenrechten en het vreedzaam oplossen van conflicten.

[...]

Nederland produceert en exporteert zelf geavanceerde elektronica voor militaire doeleinden. En bij de export let Nederland doorgaans streng op of de wapens niet in verkeerde handen kunnen vallen. Maar via de haven van Rotterdam en luchthaven Schiphol worden ook wapens doorgevoerd uit andere landen. En dan wordt er nauwelijks gecontroleerd. De landen die deze wapens exporteren gaan makkelijker om met internationale regels, zegt Frank Slijper van (de NGO) Campagne tegen Wapenhandel.

Sri Lanka
‘Uit onderzoek dat we nu hebben gedaan, blijkt dat landen als Tsjechië en Bulgarije op een veel soepeler manier wapenexportnormen toepassen dan Nederland dat doet. Met als gevolg dat 20.000 machinegeweren uit Tsjechië wel uit de Rotterdamse haven naar Sri Lanka worden vervoerd.’

Slijper doelt hiermee op een partij die naar Sri Lanka werd gestuurd kort voordat het regeringsleger daar in 2009 een offensief begon waarin de Tamil-opstandelingen definitief werden verslagen. Bij die strijd vielen volgens de Verenigde Naties zeker 7000 doden en zouden regeringstroepen zich schuldig hebben gemaakt aan schending van de mensenrechten.

[...]

Omstreden
In een rapport van Campagne tegen Wapenhandel (CtW) worden als omstreden bestemmingen van de wapens naast Sri Lanka onder meer Algerije, Kenia, Columbia en Honduras genoemd. Maar ook als de bestemming minder controversieel is, zoals de Verenigde Staten, moet volgens CtW goed worden gekeken of de wapens niet in verkeerde handen kunnen vallen.

In de Verenigde Staten zijn de wapens vaak voor particuliere partijen bestemd. Buurland Mexico beklaagt zich al jaren over de smokkel van allerhande wapentuig vanuit de VS naar Mexicaanse drugskartels. Volgens CtW werkt Nederland hier indirect aan mee.

[...]

http://www.rnw.nl/nederlands/article/gidsland-met-dodelijke-doorvoer