Wapendoorvoer in Nederland

Uitgesproken VARA, Ned2, 17 januari 2011 - Het gros van de wapendoorvoer in Nederland krijgt groen licht ondanks de Algemene Douanewet die wapendoorvoer aan een vergunningplicht onderwerpt. Dat stelt de Campagne tegen de Wapenhandel (CtW) in een rapport dat vandaag gepubliceerd wordt. In Uitgesproken VARA reageert Martijn van Dam, Tweede Kamerlid voor de PvdA.


Van de doorvoer blijft 98 procent volgens de organisatie ongemoeid, omdat het afkomstig is uit of op weg is naar bevriende landen. Dit komt erop neer dat vrachten van en naar EU-lidstaten, NAVO-bondgenoten, Zwitserland, Australië, Nieuw Zeeland en Japan niet tot nauwelijks worden gecontroleerd. Daarmee stelt de Nederlandse vergunningsplicht voor de doorvoer van wapens in de praktijk niets voor.

Vrachten wapens en munitie worden zo vanuit bevriende landen doorgevoerd naar omstreden bestemmingen, terwijl ze bij een toetsing aan de exportcriteria vrijwel zeker geen Nederlandse vergunning zouden krijgen, zo stelt de CtW. Zo konden bijvoorbeeld parttijen Europese wapens en munitie ongehinderd naar bijvoorbeeld Sri Lanka, Honduras, Colombia, Kameroen, Panama en Ecuador verscheept worden

Landen als de VS en Duitsland voeren wel een eigen toetsing uit bij wapendoorvoer afkomstig uit bevriende landen. Nederland staat dus niet alleen als ze dat ook zou doen, aldus de CtW.

In Uitgesproken VARA een reportage. En Martijn van Dam, Tweede Kamerlid voor de PvdA, is te gast.

Lees hier het het hele rapport (Vrij Verkeer Nederlandse wapendoorvoer onder de Algemene Douanewet) van Campagne tegen Wapenhandel.