Gewenst beveiliger of Rambo?

Trouw, Frank Mulder - 13 januari 2011. Nederlandse ex-militairen laten zich in conflictgebieden inhuren als private beveiligers. Het ontbreekt aan controle op deze huurlingen. „Als de export van wapens aan criteria moet voldoen, waarom de export van gewapende diensten dan niet?”

[...]

Bedrijven als dat van Van Hees schieten in Nederland als paddestoelen uit de grond, schrijft de Campagne Tegen Wapenhandel deze week in een rapport. In Nederland is gewapende beveiliging verboden, maar niemand controleert wat deze firma’s in het buitenland doen.

[...]

De private militaire en veiligheidssector floreert, vooral in het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. In Irak loopt er voor iedere soldaat naar schatting één private contractor rond. Ook Nederland leunde in het Afghaanse Uruzgan sterk op private beveiligers. Het is volgens de Wet op wapens en munitie voor particulieren verboden om gebruik te maken van gewapende beveiliging, maar de diensten vanuit Nederland aanbieden is geen probleem.
„Steeds meer bedrijven springen daarop in”, weet Mark Akkerman van de Campagne tegen Wapenhandel. „Het varieert van schietcursussen in Israël tot gewapende beveiliging in conflictgebieden. Op internet, via websites als LinkedIn en discussiefora hebben we er zo al meer dan twintig gevonden, waaronder een aantal nieuwe. Dat is nog zonder buitenlandse bedrijven die Nederlanders ronselen.”

[...]

Ook volgens Akkerman is het het beste om volledig af te zien van particuliere militaire bedrijven. „Maar omdat ze er nu eenmaal zijn, verdienen alle pogingen tot regulering steun. Als de export van wapens aan criteria moet voldoen, waarom de export van gewapende diensten dan niet?”
 

[...]

------------------------------------------------------------------------

Verreweg de meeste particuliere militaire bedrijven zijn gevestigd in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, maar de markt in Nederland is in beroering, schrijft de Campagne tegen Wapenhandel in het rapport ’De nieuwe huurling’. Onder die noemer worden ook gewapende diensten geschaard, zoals schiettrainingen en gevechtscursussen.

[...]

------------------------------------------------------------

http://www.trouw.nl/achtergrond/deverdieping/article3376836.ece/_Gewenst_beveiliger_of__Rambo___.html?all=true