250 miljoen euro extra voor herverzekeren exportrisico Indonesië

nieuwsbericht | 24-08-2006 | Directie Voorlichting - Ministerie van Financiën

De Nederlandse staat heeft opnieuw meer ruimte gemaakt voor het herverzekeren van exportkredieten op Indonesië.

Atradius Dutch State Business - namens de Staat uitvoerder van de exportkredietverzekering - sloot onlangs een overeenkomst met verzekeraar Zurich voor het herverzekeren van exportkredieten op Indonesië. Daarnaast zal de officiële Belgische exportkredietverzekeraar ONDD een deel van de lopende Indonesië-risico's overnemen.

Zurich's Emerging Market Solutions zal 77 miljoen euro risico op Indonesië herverzekeren, met de optie dit bedrag nog dit jaar te verhogen tot 110 miljoen euro. ONDD, de officiële Belgische kredietverzekeraar zal voor 75 miljoen euro aan risico herverzekeren. Eerder dit jaar ruilde Nederland al voor 50 miljoen euro Indonesië risico's met Denemarken. Dit betekent dat het nu weer mogelijk is om in totaal voor een kleine 250 miljoen euro aan nieuwe exportkredietverzekeringen op Indonesië af te sluiten. Dit was tot voor kort niet meer mogelijk door een overschrijding van het landenplafond Indonesië.

Het is de eerste keer dat op een dergelijke, omvangrijke en innovatieve wijze exportkredietverzekeringruimte wordt gecreëerd.