Marokkaanse order opsteker voor Nederlandse marinescheepsbouw

Technisch Weekblad, 16 februari 2008 (Menno Steketee)

SCHEEPSBOUW - Schelde Marinebouw heeft op 6 februari in Casablanca, Marokko, een contract in de wacht gesleept voor de bouw van drie korvetten. De order voor de Marokkaanse mrineschepen zou een omvang hebben van meer dan een half miljard euro. De opdracht betekent een fraaie opsteker voor de Nederlandse marinescheepsbouw, die nog maar een paar jaar terug kampte met lege orderportefeuilles.

De drie korvetten, die door de Marokkanen zelf "fregaten" worden genoemd, zijn verlengde varianten van de Sigma-klasse-schepen waarvan er eerder vier aan de Indonesische marine zijn geleverd. De twee Marokkaanse versies zijn langer doordat er plek is ingeruimd voor een helikopterhangar en voor lanceersilo's voor luchtdoelraketten pal voor de brug. Een van de schepen is extra groot doordat ook commandofaciliteiten in het ontwerp zijn ingebouwd. Die versie heeft een bemanning van hondertien koppen en een waterverplaatsing van 2300 ton, terwijl de overige twee 91 man aan boord hebben en tweehonderd ton minder wegen. De elektronica en de sensoren komen voor een belangrijk deel van Thales Nederland in Hengelo. De order is goed voor honderden extra arbeidsplaatsen bij de Schelde in Vlissingen.

De opdracht betekent ook een psychologische overwinning voor de Schelde, die in de jaren tachtig en negentig belangrijke exportorders aan zich voorbij moest laten gaan - niet in de laatste plaats door de lauwe medewerking van de Nederlandse overheid. Marokko is een belangrijke markt voor de Franse defensie-industrie die veel financiéle en diplomatieke ruggesteun krijgt van "Parijs" bij het binnenslepen van contracten. Dat een Nederlandse onderneming de Fransen in deze economische arena verslaat, belooft veel voor toekomstige exportorders.