Het bedrijf 'De Wolf' verkoopt veiligheid op zee
Jeffrey Kutterink, Artikel uit Provinciale Zeeuwse Courant van 10-02-2005
De Wolf Products verkoopt veiligheid: van reddingsboten (en systemen om deze over boord te zetten) en overlevingspakken tot werkvesten, noodzendapparatuur en propellerbeschermers voor buitenboordmotoren.
Het bedrijf is ontstaan op een zolderkamer. Net van school wist Ad de Wolf nog niet precies wat hij

De Wolf komt uit een vissersfamilie en zijn aandacht voor de scheepvaart was dan ook bovengemiddeld. „Dat ene moment dat ik ontdekte dat de veiligheidsregels voor zeeschepen zouden worden uitgebreid en verbeterd, beschouw ik nog altijd als het begin van mijn bedrijf.“ Hij doelt op de resoluties die de Maritime Safety Committee (MSC) van de International Maritime Organisation (IMO) aannam op 5 december 2000. De gewijzigde voorschriften hadden zowel betrekking op de bouw, de uitrusting als de exploitatie van zeeschepen. „Het betekende onder andere dat schepen voortaan moesten worden uitgerust met overlevingspakken.“
Toen hij op zoek ging naar een producent van veiligheidsuitrusting kwam De Wolf al snel terecht bij het Amerikaanse Stearns. „Het bleek later de grootste fabrikant ter wereld. Ik ontdekte dat het bedrijf nog

Constante groei
De zaken gingen zo goed, dat De Wolf een pand liet bouwen op bedrijventerrein Olzendepolder in Yerseke. Na een korte dip is de omzet sinds begin jaren ’90 tot nu blijven groeien. „We hopen dat vast te
De Wolf Products richt zich op de beroepsvaart en de markt van luxe jachten, zoals die bijvoorbeeld bij Amelsschelde in Vlissingen worden gebouwd. Hij levert aan rederijen, scheepswerven, scheepsagenten, handelaren en overheden, van Nederland tot Azië en van Rusland tot de Verenigde Staten. „De export vertoont duidelijk groei.“ De Koninklijke Marine is een van de klanten. Net als de scheepswerven van Damen Shipyards, zowel in Nederland als die in Roemenië.
Inmiddels heeft De Wolf Products een breed scala aan agentschappen verworven en voert hij producten van merken als Zodiac, Avon inflatables, Typhoon en Challenger. „Slechts tien procent van de omzet behalen we in Zeeland. We doen veel zaken met bedrijven in de grote havens van Rotterdam en Antwerpen.“
De concurrentie is redelijk groot. Landelijk zijn er volgens De Wolf zes tot zeven vergelijkbare bedrijven actief. „We zijn zeker niet de grootste, maar ik schat in dat we de derde of vierde positie innemen op de ranglijst. Helemaal goed vergelijken laten de bedrijven zich niet. Elke onderneming is sterker in de ene activiteit dan in de andere.“
De kunst is om van de nieuwste ontwikkelingen op de hoogte te blijven, zegt De Wolf. „Als je weet dat regelgeving op het gebied van veiligheid gaat veranderen, kun je daar alvast op inspelen.“ Zo moet in juli 2006 op elk zeeschip voor elk bemanningslid een overlevingspak aanwezig zijn. Wie gehuld in zo’n pak

Toekomst
De Wolf ziet de toekomst rooskleurig in. Het bedrijf is onlangs fors uitgebreid. De ruimte voor opslag en de werkplaats is twee keer zo groot geworden. Over een paar weken wordt de hal opgeleverd en kan intern het bedrijf worden verbouwd.Al vanaf het begin stelt De Wolf doelen voor de omzet. En zodra hij die heeft gehaald, stelt hij zichzelf een nieuw doel. Nu is het streven om een omzet van vijf miljoen euro te halen. „Als ik het alleen maar om het geld deed, had ik de zaak allang verkocht. Maar daar doe ik het niet voor. Ik wil het bedrijf zien groeien. Dat is ondernemen.“
Naam: De Wolf Products
Plaats: Yerseke

Aantal medewerkers: 7
Omzet: drie miljoen euro