'Atoomspion' Henk S. wil AIVD'ers horen

Noord-Hollands Dagblad 27 april 2005 

Het openbaar ministerie (OM) heeft zich in het onderzoek tegen 'atoomspion' Henk S. (62) uit Sint-Pancras op glad ijs gewaagd door de geheime dienst AIVD erbij te betrekken. Aldus de advocaten van S. en medewerker Zoran F. (37) uit Heerhugowaard.

Zij willen dat de Alkmaarse rechtbank de betrokken officieren van justitie, twee geheim agenten, een rechercheur en de onderzoeksrechter oproept voor het proces op 6 en 7 juli.

De Noord-Hollanders worden verdacht van smokkel van onderdelen voor atoomwapens naar islamitische landen van 1999 tot 2003. De verdediging heeft het sterke vermoeden dat achter de vervolging van het duo politieke motieven zitten. Dat is terug te voeren op de uitlatingen die S.' zakenrelatie Abdul Khadeer Khan eind 2003 deed. Khan, die in de jaren zeventig in Nederland werkte, gaf destijds toe atoomgeheimen aan Iran, Libië en Noord-Korea te hebben verkocht.

Om S. veroordeeld te krijgen, menen de advocaten, bedient het OM zich van onoorbare praktijken. De zittingen tot nu toe gingen dan ook over die onderzoeksmethoden. In januari bijvoorbeeld deed de verdediging een wrakingverzoek, omdat officier van justitie J. Horzinek rechters zou hebben willen beïnvloeden. Tevergeefs.

Ernstiger was toen al het verwijt dat Horzinek en haar collega Klunder in samenwerking met de AIVD de rechter-commissaris heeft weggewerkt. De rechter-commissaris gaf geen toestemming voor deelname van twee AIVD-medewerkers aan het doorzoeken van kluis en bedrijfspanden van S., omdat geheime agenten geen opsporingsbevoegdheid hebben.

Aliassen
Toen hij achteraf vernam dat het OM de twee, onder de aliassen Van Dol en Wittekoek, achter zijn rug om toch liet meedoen, weigerde de onderzoeksrechter het proces-verbaal zo te veranderen dat het leek alsof hij wel toestemming had gegeven. Een rechercheur paste het document vervolgens aan, onder regie van Horzinek. De rechter hield het voor gezien en dat was, volgens de verdediging, de bedoeling van het OM.

Gisteren herhaalden de advocaten van S. en F.deze beschuldiging. Ze willen dat de hoofdrolspelers in de rechtszaal het hoe en waarom vertellen. De aanklaagster bestreed alle aantijgingen en verzette zich tegen het horen van de AIVD'ers. Horzinek voorspelde dat zij zich op hun verschoningsrecht zullen beroepen als ze moeten komen.

De uitspraak is 10 mei.