Artikelen en uitzendingen

Gifgasgebruik in de oorlog tussen Irak en Iran

In september 1980 viel Irak buurland Iran binnen. De acht jaar durende oorlog kostte aan honderdduizenden het leven. Het leger van Irak zette op grote schaal chemische wapens in. In totaal stierven meer dan 100.000 Iraniërs en Koerden aan de gevolgen hiervan. lees meer »

Het selectieve geheugen van Bolkestein

Volkskrant 22-03-2011, Pieter Hilhorst. Woensdag 16 maart kreeg ik van Nouzad Alwandi het volgende sms'je: '12 u 16. De eerste aanval is begonnen.' lees meer »

Gifgas voor Irak

VPRO Argos, Radio Onjo - 4 juli 2009. De zakenman Frans van Anraat heeft volgens het hof op grote schaal chemicaliën geleverd aan het regime van Saddam Hoessein  lees meer »

"Bijna helft gifgas Irak kwam uit Nederland"

(Novum - 14 november 2008) Zo'n 45 procent van de gifgasleveringen aan Saddam Hoessein in de jaren tachtig was afkomstig uit Nederland. Dat zegt de organisatie Campagne tegen Wapenhandel op basis van een rapport van de Verenigde Naties (VN) uit 1997 dat vrijdag openbaar is gemaakt. De organisatie pleit voor een parlementair onderzoek naar de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven en politici van het gifgasprogramma van Irak. lees meer »

Helft gifgas Irak kwam uit Nederland

(BNR - 14 november 2008) De helft van alle gifgasleveringen aan de Irakese oud-dictator Sadam Hoessein kwam van Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit een tot voor kort geheim rapport van de Verenigde Naties. Met de gifgassen werden misdaden tegen de menselijkheid gepleegd, waaronder de moord op vijfduizend Irakese Koerden in de jaren tachtig. lees meer »

Nederland hofleverancier gifgas Irak

(Quote - Henk Willem Smits - 14 november 2008) De helft van de cruciale grondstoffen voor het gifgasprogramma van Saddam Hoessein kwam uit Nederland, zo blijkt uit een opgedoken geheim rapport van de Verenigde Naties. Ook Melchemie van Hans Melchers, nummer 21 in de Quote 500 met een vermogen van €1 miljard, wordt hierin opnieuw in verband gebracht met de levering van chemicaliën. lees meer »

Koerden vergast met onze hulp

(De Pers - Arnold Karskens - 13 november 2008) De helft van alle gifgasleveringen aan Saddam Hoessein kwam van Nederlandse bedrijven. Dat blijkt uit een tot voor kort geheim rapport van de Verenigde Naties. lees meer »

"Bolkestein betrokken bij chemicaliënleveranties"

(Azady - 6 oktober 2007) Afgelopen donderdag sprak Frank Slijper, activist van de Campagne tegen Wapenhandel, in Amsterdam kort over de Nederlandse betrokkenheid bij de levering van chemicaliën aan Saddam. Volgens Frank Slijper was de oud-partijleider van de VVD betrokken bij de wapenhandel met Saddam. lees meer »

Nederlandse medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden Irak

VD AMOK nr.2 2007. Op 9 mei jl. veroordeelde het Gerechtshof in Den Haag chemicaliënhandelaar Frans van Anraat tot een gevangenisstraf van 17 jaar wegens medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden. lees meer »

Vuile handen

- Hoe Holland aan Saddam verdiende - (Groene Amsterdammer - Joeri Boom - 18 mei 2007) Vorige week werd Frans van Anraat tot zeventien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens zijn chemicaliënleveranties aan Saddam Hoessein. Ook de Nederlandse overheid is bij de dodelijke leveranties betrokken, gezien de coöperatieve opstelling van het ministerie van Economische Zaken. lees meer »

Inhoud syndiceren