Artikelen over Europese Unie

Europese Unie wil wapenindustrie financieren

Persbericht Amsterdam 8 mei 2017 – Komende woensdag bespreekt het Europees Parlement een plan om de Europese Investeringsbank (EIB) open te stellen voor leningen ten behoeve van wapenproductie. Dat zou een stap terug zijn op het gebied van ethisch bankieren. Van alle plannen voor meer Europese defensiesamenwerking die de Europese Commissie het afgelopen jaar heeft ontvouwd zijn de plannen voor het financieren van de wapenindustrie het meest concreet. Dat staat in het vandaag verschenen rapport 'Europees geld voor de wapenindustrie'. lees meer »

Europese wapenfabrikanten profiteren van vluchtelingencrisis

2016 - In English: Full report [pdf] - Summary [pdf] Dezelfde Europese militaire industrie die wapens verkoopt aan het Midden-Oosten profiteert ook van de militarisering van de EU-grenzen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van Stop Wapenhandel, gepubliceerd door het Transnational Institute. In plaats van een beleid dat grote wapenbedrijven winst laat maken moet de EU komen met een serieus antwoord op de vluchtelingencrisis. lees meer »

Europees Parlement stemt voor wapenembargo tegen Saoedi-Arabie

Op donderdag 25 februari 2016 stemde het Europees Parlement met een ruime meerderheid (359 voor - 212 tegen - 31 onthoudingen) voor een resolutie waarin onder meer wordt opgeroepen een wapenembargo tegen Saoedi-Arabie in te stellen. Een groot aantal mensenrechten-, vredes- en anti-wapenhandelorganisaties zetten zich al maanden in voor een wapenembargo tegen Saoedi-Arabie. lees meer »

Arming the European Union?

05/08/2014 Wendela de Vries - Published War Profiteers Magazine Last year, the powerful DG Trade and Enterprise of the European Commission published a Communication on the European arms industry, stressing the need for a strong European arms industry. lees meer »

Wapenhandel en militarisering: het schoolrapport van Europese lijsttrekkers

Steeds vaker wordt Europese militaire samenwerking aangedragen als goedkoop alternatief in crisistijd, maar welke vraagstukken liggen op tafel en wat is de positie van de parlementsleden? Met het oog op 22 mei bekeken we hoe deze Europarlementsleden in de afgelopen jaren hebben gestemd. lees meer »

Reflection on the 15th EU Consolidated Report on arms export

Brussels 24/03/2014 Campagne tegen Wapenhandel – Wendela de Vries COARM-NGO meeting Thanks to the organisers for this opportunity to reflect on the Consolidated Report. To begin with, I want to point out why this report is important to NGOs. lees meer »

De droneclub van Jeanine

Gepubliceerd in VredesMagazine nr. 2 2014 Dronetechnologie heeft zich razendsnel ontwikkeld, met name in Israël en de VS en heeft van daar uit de wereld veroverd. Voor Israël bijvoorbeeld, een grote wapenexporteur, maken drones inmiddels 3 tot 10 procent uit van de huidige wapenexport*. Die voorsprong dreigen Europese wapenbedrijven niet meer in te kunnen halen. lees meer »

Killer drones for Europe

In September the Dutch government finally decided to buy a mere 37 of the initially planned 85 F-35 fighter aircraft to replace its F-16 fleet. lees meer »

Militarisme in de Europese Unie: De defensie industrie task force

Augustus 2013 - Afgelopen juli publiceerde de Europese Commissie een 'communicatie' onder de titel: Naar een bredere en efficiëntere defensie- en veiligheidssector. lees meer »

Bezuinigen? Op Defensie! Militaire uitgaven, wapenhandel en de economische crisis in Europa

Vredesmagazine, nr.3 2013. Europa verkeert inmiddels vijf jaar in een economische crisis en al die tijd is amper aandacht besteed aan de rol van de militaire uitgaven in het veroorzaken en het voortduren van de crisis. lees meer »

Inhoud syndiceren