Artikelen 2020

Turkse wapenindustrie is geen mirakel

Het Turks buitenlandse en militaire beleid wordt steeds assertiever en autonomer. Dat is te zien in het optreden richting Syrië, van de invasie tot de huidige gewapende impasse, in het leveren van wapens aan Libische bondgenoten, in het belemmeren van samenwerking tussen EU en NAVO, en in de overeenkomsten voor industriële defensiesamenwerking die president Erdogan sluit met andere landen, van Maleisië tot Senegal en Oekraïne, op een schaal die zelfs voor een regionale macht opmerkelijk is. Toen Turkije in oktober 2019 Noord-Syrië binnenviel werd veel gewezen op de Turkse wapenindustrie die het land onafhankelijk zou maken van wapenimport. Deze industrie moet echter niet worden overschat. lees meer »

De gewapende beschermers van klimaatverandering

Buiten de orde 29/02/20 n.a.v debat 2DH5 festival 2 feb : 15:30 - 16:45 - Auditorium (BAK), Pauwstraat 13A Utrecht De krijgsmacht maakt zich op om ons te beschermen bij de komende klimaatverandering. Met een International Military Council on Climate and Security wordt kennis ontwikkeld over hoe legers zich moeten voorbereiden op de komende rampen. Dat de krijgsmacht zelf een hele grote vervuiler is, met alle zware vliegtuigen, voertuigen en vaartuigen zelfs de meest vervuilende organisatie, is daarbij natuurlijk een beetje pijnlijk. lees meer »

Geen oorlog met Iran - toespraak Spui 11 januari

Wij willen geen oorlog. Daarom staan we hier. Niet omdat we de Iraanse regering willen steunen, of bepaalde milities, maar omdat we vinden dat de mensen in Iran en Irak niet steeds opnieuw militair geweld uit het Westen over zich heen moeten krijgen. De mensen in het Midden-Oosten willen zelf hun toekomst bepalen. Onze bommen en raketten maken dat niet makkelijker. lees meer »

Escalatie rond Iran is feest voor de wapenindustrie

Joop.nl, 8 januari 2020 - Direct na de Amerikaanse aanslag op generaal Soleimani van Iran schoten de aandelenkoersen van grote Amerikaanse wapenbedrijven omhoog. Een oorlog met Iran, als onderdeel van verdere escalatie in het Midden-Oosten, biedt vooruitzichten op stijgende omzetten. De Nederlandse wapenindustrie pikt ook een graantje mee. lees meer »

Inhoud syndiceren