Geen steun aan wapenbedrijven in Amsterdam

Persbericht – Oorlog Jemen – Herdenking en Protest  – Brief gemeenteraad

Stop Wapenhandel en het Amsterdams Vredesinitiatief (AVI) houden een herdenking voor de tienduizenden slachtoffers van de oorlog in Jemen. Deze herdenking is tevens een protest en een oproep tot actie aan het Amsterdams stadsbestuur. Onze stad herbergt brievenbusmaatschappijen van grote internationale wapenfabrikanten die met leveranties aan Saoedi-Arabië de oorlog in Jemen gaande houden. Vijf van de grootste wapenbedrijven ter wereld (Lockheed Martin, Boeing, BAE Systems, General Dynamics en United Technologies) hebben een officiële vestiging in Amsterdam. Dit zijn niet meer dan brievenbussen, uitsluitend bedoeld om belasting te ontwijken.

Terwijl minister Kaag recent aankondigde dat vanuit Nederland in principe geen wapens meer mogen worden uitgevoerd naar Saoedi-Arabië, blijft Nederland op financieel gebied zo toch een rol spelen in de wapenhandel voor de oorlog in Jemen. Een oorlog die al drie jaar duurt en inmiddels tienduizenden doden heeft geëist, het toneel is van oorlogsmisdaden en de oorzaak is van een hongersnood die miljoenen mensenlevens bedreigt.

Wapenbedrijven die geld verdienen aan deze oorlog zien hun winsten nog verder oplopen met dank aan het gunstige belastingklimaat dat Nederland hen biedt. De genoemde vijf bedrijven zijn ook betrokken bij ontwikkeling, productie en onderhoud van kernwapens, terwijl Amsterdam zichzelf in het verleden als een kernwapenvrije gemeente op de kaart heeft gezet. En ze leveren wapens aan veel meer dubieuze klanten: landen in oorlog, met intern geweld en mensenrechtenschenders. Ondanks hoopgevende ontwikkelingen van dit moment blijft internationale druk nodig om tot een vredesovereenkomst te komen. Wapens dragen daar 
niet aan bij.

Stop Wapenhandel en AVI hebben de kwestie van de brievenbusmaatschappijen met een brief onder de aandacht van de gemeenteraad gebracht. Progressieve raadsleden van SP, GL en BIJ1 hebben het onderwerp inmiddels aangekaart binnen de gemeentepolitiek. De Tweede Kamerfractie van de SP heeft ook vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld.