Artikelen 2014

Springstof

Stop Wapenhandel verzorgt vier keer per jaar een pagina met korte berichten over wapenhandel, de rubriek 'Springstof', in het VredesMagazine. Lees de pagina's (pdf) uit 2014: 2014/1 - 2014/2 - 2014/3 - 2014/4 lees meer »

Beuken op de oorlogstrom

[Verschenen in Vredesspiraal 2014/4] Internationaal gezien bepalen de afgelopen maanden twee brandhaarden grotendeels het nieuws: het conflict in Oekraïne en de gewelddadige confrontaties in het Midden-Oosten. In het eerste geval staan de daadwerkelijke schermutselingen vaak in de schaduw van de oplopende spanningen tussen enerzijds Rusland en anderzijds de NAVO- en EU-landen. In het Midden-Oosten staat vooral de opmars van de Islamitische Staat (IS) centraal. lees meer »

Wapenexportregels: het mag niet, maar het mag toch

[Verschenen in Vredesspiraal 2014/4] De Nederlandse wapenexport is aanzienlijk. Daarvoor zijn militaire, politieke en economische redenen. De regering zegt een terughoudend wapenexportbeleid te voeren. Maar in 2013 werden wapenexportvergunningen verstrekt voor bestemmingen als Algerije, China, Colombia, Egypte, Indonesië, Jordanië, Oman, Saoedi-Arabië, Thailand, Turkije, Qatar en Rusland. Landen in instabiele regio's, waar mensenrechten niet al te zwaar wegen. De gezamenlijke waarde van alle Nederlandse wapenexportvergunningen in 2013 bedraagt 963,5 miljoen euro. lees meer »

De toekomst van de Nederlandse kernwapentaak

[Verschenen in VredesMagazine 2014/4] Hoewel de regering er officiëel nog altijd geen mededelingen over doet, is inmiddels genoegzaam bekend dat op de vliegbasis Volkel in Noord-Brabant al tientallen jaren Amerikaanse kernwapens zijn gestationeerd. Daaraan gekoppeld vervult een F16-squadron van dezelfde vliegbasis in NAVO-verband een kernwapentaak. lees meer »

Wapenembargo Rusland

Op 1 augustus kondigde de EU een embargo op in- en uitvoer van militaire goederen van en naar Rusland af. Voor de Nederlandse militaire industrie heeft dit nauwelijks gevolgen. De wapenexport naar Rusland was de afgelopen tien jaar minder dan drie miljoen euro waard. Ook de totale Europese export is niet omvangrijk. Rusland heeft een uitgebreide eigen wapenindustrie die in de meeste behoeften kan voorzien. lees meer »

Nederland moet defensiesamenwerking met Israël opzeggen

NRC 08/08/2014 Sinds het Israëlische leger de aanval op Gaza in volle hevigheid heeft ingezet zijn de aandelen van het Israëlische defensiebedrijf Elbit met 6,1% gestegen, volgens Bloomsberg BusinessWeek. Blijkbaar verwachten aandeelhouders stijgende winsten door de oorlogshandelingen. lees meer »

Arming the European Union?

05/08/2014 Wendela de Vries - Published War Profiteers Magazine Last year, the powerful DG Trade and Enterprise of the European Commission published a Communication on the European arms industry, stressing the need for a strong European arms industry. lees meer »

Defence matters - maar blijft een nationale zaak

[Verschenen in VredesMagazine 2014/2] De Europese Raad van regeringsleiders en defensieministers van afgelopen december werd voorafgegaan door zorgelijke publicaties. Over Amerikanen die hun militaire aandacht naar Azië verleggen, en over bezuinigingen waardoor krijgsmachten achterop dreigden te raken. Ook werd traditiegetrouw gewezen op de veel hogere militaire budgetten van de VS - alsof dat een maatstaf is voor het budget dat Europa nodig heeft. lees meer »

De dronesclub van Jeanine

[Verschenen in VredesMagazine 2014/2] Dronetechnologie heeft zich razendsnel ontwikkeld, met name in Israël en de VS en heeft van daar uit de wereld veroverd. Voor Israël bijvoorbeeld, een groot wapenexporteur, maken drones inmiddels 3 tot 10 procent uit van de huidige wapenexport. Die voorsprong dreigen Europese wapenbedrijven niet meer in te kunnen halen. Dit baart niet alleen hun bazen en aandeelhouders zorgen. lees meer »

Drones aan de grenzen

[Verschenen in VredesMagazine 2014/2] Begin 2012 betaalde Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU, diverse internationale droneproducenten 30.000 euro om hun handelswaar te demonstreren tijdens een driedaagse presentatie vanaf de vliegbasis Aktio in Griekenland. Frontex is zeer geïnteresseerd in de inzet van onbemensde vliegtuigen voor surveillancevluchten boven het Middellandse Zeegebied. En wapenfabrikanten staan te springen om Frontex aan hun klantenbestand toe te voegen. lees meer »

Inhoud syndiceren