Artikelen 2015

Springstof

Stop Wapenhandel verzorgt vier keer per jaar een pagina met korte berichten over wapenhandel, de rubriek 'Springstof', in het VredesMagazine. Lees de pagina's (pdf) uit 2015: 2015/1 - 2015/2 - 2015/3 - 2015/4 lees meer »

Vrolijk nieuws

VredesMagazine december 2015 -Een klein groepje zeer gewelddadige jongeren heeft wekenlang het nieuws bepaald. Je zou bijna denken dat we in een hele nare wereld leven. Maar is dat echt zo, of komt het door de selectie die de media maken? Er zijn in Europa ook kleine groepjes actief die juist naar vrede en ontwapening streven. Je moet er naar zoeken, maar als je weet waar je kijken moet zie je dat er veel gebeurt. Hieronder een kleine selectie nieuws om weer vrolijk van te worden. lees meer »

Waarom op de klimaattop niet over Defensie wordt gesproken

De grote roze olifant in de kamer is de krijgsmacht; de grootste individuele verbruiker van olie Joop.nl 01-12-2015 - Het laatste onderhandelingsdocument voor de Klimaattop die nu in Parijs wordt gehouden telt 32.731 woorden. Een woord dat je er niet in terug vindt is militair. Dat is vreemd, want de Amerikaanse krijgsmacht alleen al is de grootste individuele verbruiker van olie is in de wereld en al decennialang de belangrijkste speler in het afdwingen van een mondiale olie-economie. lees meer »

Sources of information about arms trade - summary of workshop

War Resisters International / World without War Stopping the War Bussiness seminar Seoul 2015 – Workshop by Wendela de Vries lees meer »

Europese wapens voeden oorlog en vluchtelingentragedie

ProcesNieuws, november 2015 - De problemen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika blijven zich opstapelen: oorlogen in Syrië en Jemen, interne gevechten in Irak en Libië, uiterst repressieve dictaturen in Saoedi-Arabië en Egypte, voortdurende onderdrukking van de Palestijnse bevolking. De lijst wordt steeds langer en de gevolgen worden zichtbaar. Dit jaar kwam een ongekende vluchtelingenstroom op gang, waar Europa zich geen raad mee weet. lees meer »

Wapenindustrie vindt gewillig oor bij Europese Unie

Grenzeloos - 20 augustus 2015 - Wendela de Vries De lobby van de wapenindustrie vindt een gewillig oor bij de EU, zo blijkt uit het nieuwe EU lobby transparantieregister. Maar vermelding van hun activiteiten in het lobbyregister is 'onduidelijk, inconsistent of ronduit onjuist' aldus ALTER-EU, de lees meer »

Een groen pensioen met kernwapens

Trouw 06/06/15 Trouw publiceerde de afgelopen dagen meerdere artikelen over beleggingen van pensioenfondsen. Zo bleek uit onderzoek dat meer dan 80 procent van de ondervraagden niet wil dat hun pensioenfonds in wapens belegt. Helaas gebeurt dit in de praktijk met grote regelmaat, en er wordt zelfs in kernwapens belegd, de meest vernietigende wapens die er zijn. lees meer »

Israëlische wapenindustrie: high tech, exportgericht en combat proven

Gepubliceerd Vredesmagazine juni 2015 - Vorig jaar werd de film The Lab van de Israëlische regisseur Yotam Feldman in Nederland vertoond. Feldman legt daarin de relatie bloot tussen activiteiten van het Israëlische leger in de afgelopen oorlogen, en de spectaculaire technische ontwikkeling van Israëlische defensiebedrijven. Hij interviewt wapenhandelaars, militairen en 'militair filosofen' (ja, ze bestaan echt) en bezoekt onder meer een wapenbeurs. lees meer »

“Het is wel mijn geld”

ProcesNieuws juni 2015 - Wat bij u wel bekend zal zijn, maar wat veel andere mensen niet weten, is dat meerdere pensioenfondsen hun geld beleggen in onder andere kernwapens. Hun geld? Ons geld! lees meer »

Waarom het EU-plan tegen mensensmokkel niet werkt

Vredesmagazine 2015/nr. 3 - De Middellandse Zee is een massagraf voor vluchtelingen. Alleen al in de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen volgens officiële schattingen ongeveer 2000 mensen om bij een poging Europa over zee te bereiken. lees meer »

Inhoud syndiceren