Artikelen 2016

De dodelijke gevolgen van de militarisering van de Europese grenzen

Joop.nl, 28 december 2016 - In 2016 vonden meer vluchtelingen op weg naar Europa de dood dan ooit eerder geregistreerd. Bijna 5000 mensen kwamen om bij pogingen de Middellandse Zee over te steken. Dat zijn er ruim 1000 meer dan in 2015, ondanks dat het totale aantal vluchtelingen dat in Europa aankwam met zo’n 60% daalde. lees meer »

The deadly consequences of Europe’s border militarization

OpenDemocracy.Net, 19 December 2016 - 2016 now holds the sad record of the highest recorded death toll for refugees on route to Europe. lees meer »

Springstof

Stop Wapenhandel verzorgt vier keer per jaar een pagina met korte berichten over wapenhandel, de rubriek 'Springstof', in het VredesMagazine. Lees de pagina's (pdf) uit 2016: 2016/1 - 2016/2 - 2016/3     lees meer »

Migration – follow the money

[Published at openDemocracy, 30 July 2016] The EU must acknowledge its part in fuelling the drivers of migration and work to stop them, including the establishment of an embargo on arms sales to the Middle East and North Africa. lees meer »

NAVO helpt Fort Europa

VredesMagazine, juni 2016 - Patrouilleschepen van de NAVO spelen al jaren een low-key assisterende rol in de Europese grensbewaking, met name op de Middellandse Zee. Daarbij wordt bijvoorbeeld samengewerkt met Frontex, het grensbewakingsagentschap van de EU. Het antwoord van de EU op de sinds de zomer van vorig jaar spelende 'vluchtelingencrisis' aan de Europese buitengrenzen kenmerkt zich door steeds wanhopigere pogingen om vluchtelingen buiten te houden, waarbij de inzet van militaire middelen snel toeneemt. Ook de NAVO is een actievere rol gaan spelen. lees meer »

Kernwapens weer centraler bij NAVO

VredesMagazine, juni 2016 - Op de agenda van de NAVO-top komende juli in Warschau staat onder meer het bespreken van de kernwapenstrategie van het bondgenootschap. Van het optimisme van een aantal jaar geleden, toen bijvoorbeeld de Amerikaanse president Obama zich uitsprak voor vergaande nucleaire ontwapening, is weinig meer over. Met name oplopende spanningen tussen Rusland en de NAVO/EU maken kernwapens weer een urgenter probleem. Extra zorgelijk is dat nagenoeg alle kernwapenstaten bezig zijn met een modernisering van hun nucleaire arsenalen, waarbij het streven naar 'beter inzetbare' kernraketten een belangrijke rol speelt. lees meer »

Geen wapendeals met schenders mensenrechten

Trouw, 21 juni 2016 - Nederlandse defensiebedrijven moeten geen zaken doen met landen en bedrijven die mensenrechten schenden, betogen drie activisten.   Vanaf vandaag vindt in de Rai in Amsterdam de wapenbeurs Maritime/Air Systems and Technologies plaats. Dit evenement wordt georganiseerd onder auspiciën van de Koninklijke Marine, de Defensie Materieel Organisatie en de NIDV, de brancheorganisatie van defensiebedrijven. [...]       lees meer »

Column Vredesdebat

27 mei, Amsterdams Vredesinitiatief, Wendela de Vries Sommige mensen schijnen te denken dat oorlog een natuurverschijnsel is. En asl je tegen oorlog protesteert doen ze alsof je dom en naïef bent. “De mens is van nature geneigd tot oorlog” heet het dan. Wat niet waar is, maar zelfs al zou het waar zijn: de mens heeft geleerd om allerlei natuurlijke neigingen te kanaliseren en richten. Zoiets heet beschaving. lees meer »

Hoger defensiebudget voor nieuwe onderzeeërs

Al jaren bereidt de krijgsmacht in stilte de aanschaf van nieuwe onderzeeërs voor. Het wordt een peperduur ontwikkelingsproject op een markt met nu al overaanbod, maar leuk natuurlijk voor de wapenindustrie. Onbeantwoord is de vraag: hebben nieuwe onderzeeërs enig nut? lees meer »

Een wapenembargo voor Saoedi-Arabië

ProcesNieuws, maart 2016 – Saoedi-Arabië is de grootste klant van de Europese wapenindustrie. Oliedollars worden omgezet in de meest geavanceerde militaire technologie. Ook wapenaankopen van landen als Egypte en Marokko worden door de Saoedi's gefinancierd. Zo koopt men bondgenoten. lees meer »

Inhoud syndiceren