Artikelen 2019

Klimaatgeneraal

(ingekorte versie gepubliceerd in NRC 03-12-2019) Jarenlang heeft vooral het rijke deel van de wereld grote hoeveelheden fossiele brandstoffen verstookt. De zeggenschap over die brandstoffen werd vaak met geweld verkregen. Van de coup tegen de democratisch gekozen president Mossadegh in Iran in 1953 tot de oorlog in Irak in 2003 werden de belangen van de bevolking van het Midden-Oosten ondergeschikt gemaakt aan de fossiele brandstofbehoefte van westerse landen. lees meer »

Veiligheidsbeleid gekaapt door militair-industrieel complex

Joop.nl 15 november 2019 - Het Nederlands en Europees veiligheidsdiscours en -beleid is gekaapt door militaire experts en vertegenwoordigers van de wapenindustrie, schrijven Benjamin Baars en Wendela de Vries. lees meer »

Klimaatrechtvaardigheid

Solidariteit - Commentaar 391 - 29 september 2019 - Nu klimaatverandering terecht door activisten een crisis wordt genoemd, de Bahama's door de meest extreme storm in zijn geschiedenis is getroffen en driekwart van de vliegende insecten in Nederland is uitgestorven, is consumptieruimte weer een belangrijk onderwerp. lees meer »

Stiekem onderwater

De onderwaterwereld is cruciaal voor de overbrenging van gegevens, het luisteren naar verdachte onderzeeboten, voor het oog onzichtbare verplaatsingen van militaire en materieel e.d. Het is vanuit dit oogpunt opmerkelijk dat het Nederlandse bedrijf Ortega een mini-onderzeeboot exporteerde naar onbekende bestemming zonder vergunning. lees meer »

Kernwapens en machtspolitiek

Buiten de Orde, zomer 2019 - Het einde van de Koude Oorlog bracht zo'n dertig jaar geleden ook de hoop op een kernwapenvrije wereld dichterbij, na een lange nucleaire wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie. Net als de hoop op een meer vreedzame wereld in het algemeen ligt deze inmiddels aan gruzelementen. Kernwapens zijn terug in het centrum van militaire strategieën, als machtsmiddel én als daadwerkelijk inzetbaar wapen. Daarnaast jagen ze een conventionele bewapeningswedloop aan. Een overzicht van veel zorgelijke ontwikkelingen, enkele hoopgevende stappen en een blik op de Nederlandse rol. lees meer »

Joint Strike Fighter: oorlog vanaf zee

Terwijl Trump Europa bezoekt om onenigheid te zaaien, kopen Europese landen wapens in de Verenigde Staten, zoals de F-35. EU wapenbedrijven zijn betrokken bij de productie van alle drie de typen van de F-35, een straaljager voor het hoogste geweldsspectrum van militaire actie: het breken van de eerste verdedigingslinie. lees meer »

Rotterdam doorvoerhaven Tsjechische munitie voor oorlog en repressie

[Vredesspiraal, nr 2, 2019] Oktober vorig jaar kondigde minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking een stop op wapenexporten naar Saoedi-Arabië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan, vanwege hun leidende rol in de oorlog in Jemen. Desondanks vonden eind december zonder problemen 57 miljoen Tsjechische kogelpatronen hun weg naar de VAE via de Rotterdamse haven. In antwoord op Kamervragen liet de regering weten dat inzet van deze munitie in Jemen niet kan worden uitgesloten. Hoe is dit mogelijk? lees meer »

Europees Parlement kiest subsidie wapenindustrie: stemverhouding

Het Europees Parlement heeft het voorstel goedgekeurd voor een Europees Defensiefonds van mogelijk wel €13 miljard voor de ontwikkeling van nieuwe wapens. Gaan het nieuwe parlement het voorlopig voorstel van hun voorgangers overnemen? Of gaan ze toch meer geld bestemmen voor echt veiligheidsbeleid, zoals klimaatbeleid, vredesopbouw of eerlijke ontwikkelingssamenwerking? Lees verder hoe de Nederlandse leden van het Europees parlement over het Defensiefonds hebben gestemd. lees meer »

Terugblik op 5 jaar Europees beleid: Grens- en migratiepolitiek

 [Mei 2019, i.s.m. Vredesactie] - De situatie aan de Europese buitengrenzen toont een grimmig beeld. De Middellandse Zee is de gevaarlijkste vluchtroute ter wereld, ongeveer 18000 vluchtelingen vonden er de afgelopen vijf jaar de dood. Anderen worden op zee opgepikt en teruggestuurd, bijvoorbeeld naar Libië, waar ze in mensonterende gevangenissen belanden en gemarteld worden. lees meer »

Oorlog blijft verdienmodel

Laat mensenrechten zwaarder wegen dan belang industrie - Parool Hoogste Woord 26/04/19 Vorig jaar stelde Nederland een wapenembargo in tegen Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten en Egypte. Geen moment te vroeg: al vier jaar voeren deze landen een wrede oorlog in Jemen. lees meer »

Inhoud syndiceren