Artikelen 2020

GroenLinks en de strijd om de grondstoffen

GroenLinks en de strijd om de grondstoffen - Grenzeloos 8 december 2020 Wendela de Vries - Voor klimaatactivisten is GroenLinks bij de komende verkiezingen een aantrekkelijke optie, zeker nu de strijdbare Kauthar Bouchallikht op de lijst staat. Maar de onlangs verschenen GroenLinks Defensievisie is propaganda voor het militarisme. Het stuk van 20 pagina's zet de toon met: de Amerikanen hebben ons van de Duitsers bevrijd dus leve de krijgsmacht. Dat is net zo'n evergreen als: je bent vegetariër maar je draagt wel leren schoenen. Het heeft niets te maken met keuzes anno 2020. lees meer »

Nederland bewapent autoritaire regimes

[Gepubliceerd op Joop] 2 december 2020 - “Thales in Hengelo bedolven onder werk”, kopte de krant Tubantia half november over dit wapenbedrijf. Er werd verwezen naar grote orders voor de Nederlandse, Belgische, Britse en Duitse marine. Controversiële miljoenendeals voor leveringen van radar- en vuurleidingsapparatuur aan de autoritaire regeringen van Egypte, Indonesië en Pakistan bleven buiten beeld. Is Thales er toch minder trots op goed geld te verdienen aan het bewapenen van deze autoritaire regimes? De regering heeft er in ieder geval geen moeite mee, die geeft ruim baan voor deze leveringen. lees meer »

The Pandemic Pivot John Feffer

Contribition to report from THE INSTITUTE FOR POLICY STUDIES, THE TRANSNATIONAL INSTITUTE, andFOCUS ON THE GLOBAL SOUTH - In June and July of 2020, the Institute for Policy Studies in-vited 68 of the world’s leading thinkers and activists to par-ticipate in eight in-depth discussions. Their task: to assess the implications of COVID-19 for key global issues as well as the potential for transformative change coming out of this crisis. They discussed a Green recovery, the global economy, corona-virus authoritarianism, migrants and refugees, budget priorities, the global ceasefire, international civil society, and multilateral cooperation. This report by John Feffer from the frontlines of global policy stands in stark contrast to the reality in the world today. Reading it amounts to a return to sanity and humane gov-ernance, and illuminates the way forward that is still possible if we begin soon. lees meer »

Nederland draagt actief bij aan instandhouding Israëlische bezetting

Vredesmagazine 3/2020 - De eerste deadline voor het annexeren van een deel van de Westelijke Jordaanoever heeft de Israëlische regering van Benjamin Netanyahu gemist, maar het plan voor deze landdiefstal ligt nog steeds op tafel. Het doel van Netanyahu is eenvoudig: hij wil de Palestijnen ontdoen van hun laatste hoop op soevereiniteit. Het annexatieplan van Israël is de laatste fase in een lange geschiedenis van gewelddadige onteigening. Hoewel de EU en Nederland zich regelmatig uitspreken tegen de bezetting en overtreding van internationaal recht dragen ze direct bij dit koloniale project door innige economische samenwerking, gemeenschappelijke wapenproductie via Europese innovatiefondsen, en wapenhandel. lees meer »

Grote Nederlandse wapenexport naar Egypte

In juli heeft de Nederlandse regering het parlement laten weten dat zij toestemming heeft gegeven voor het exporteren van militaire commando, controle en communicatie (C3) systemen en militaire radar naar de marine van Egypte. Waarde: € 114.038.400. Dit is een zeer grote wapendeal voor Nederland (ongeveer 10% van het gemiddelde over de afgelopen 10 jaar). lees meer »

Het enige ‘groene’ aan de krijgsmacht is het uniform

OneWorld 18-05-2020 / De militaire industrie krijgt vaak een stem in het klimaatdebat, terwijl de krijgsmacht juist belang heeft bij de status quo. Hou op de krijgsmacht als bondgenoot te beschouwen, zeggen Benjamin Baars (Stop Wapenhandel), Chihiro Geuzebroek (Climate Liberation Block) en Mitchell Esajas (New Urban Collective). lees meer »

There's no such thing as a 'green' army

Rarely in history have we faced such major challenges: we are facing a climate crisis, a pandemic, and an impending global recession. It is clear: our world is going to change irrevocably. It calls on our ability to work together and look beyond differences. The military and the defense industry also, succesfully, invited themselves to the meeting tables. lees meer »

Een ‘groene’ krijgsmacht bestaat niet

Vredesspiraal voorjaar 2020 - De klimaatcrisis is ongekend groot. Het is dan ook niet verwonderlijk dat elke bondgenoot met open armen wordt ontvangen door klimaatactivisten. Toch is het een denkfout om de krijgsmacht als bondgenoot voor verandering te zien, zoals gebeurt in 'Nu het nog kan, het 'rebelse handboek voor hoofd en hart' van Extinction Rebellion dat binnenkort verschijnt. In zijn bijdrage maakt generaal Tom Middendorp een redelijke analyse van de gevolgen, bijvoorbeeld rond waterschaarste, die klimaatverandering met zich meebrengt. Helaas blijft zijn analyse over de oorzaken en oplossingen van klimaatverandering in het stuk aan de oppervlakte. lees meer »

Stop met het normaliseren van oorlog en de wapenindustrie

Vredesspiraal, tijdschrift van kerk & Vrede - Als jongere was ik gefascineerd door oorlog en militairen. Ik vond het spannend, heldhaftig en had het beeld dat (onze) militairen in de wereld hun best deden voor vrede en veiligheid. Ik keek Tweede Wereldoorlog films met mijn vader, speelde ‘oorlogje’ met mijn vrienden op straat, kreeg een pilotenpet van mijn oom en speelde oneindig veel schietspelletjes mijn consoles. Het normaliseren van de krijgsmacht, wapenindustrie en geweld als oplossing gebeurt op veel manieren. Het is belangrijk dat we ons hier bewuster van worden. lees meer »

Hoe de wapenindustrie probeert te profiteren van de coronacrisis

Joop.nl Opinie 15/04/2020 De wapenindustrie zet zichzelf neer als ‘vitale sector’ en probeert zo een voorkeursbehandeling te krijgen. lees meer »

Inhoud syndiceren