Wapenindustrie en beurzen

Er worden steeds meer nieuwe wapens ontwikkeld, en voor al die wapens moet een markt gevonden worden. Daarom zijn er wapenbeurzen en promotiereizen, en worden wapens met moderne marketingtechnieken aan de man gebracht. De handel gaat gepaard met veel corruptie.

Stop Wapenhandel voert actie tegen de promotie van wapens op wapenbeurzen, en tegen steun van de overheid aan deze wapenexportpromotie. Wapens zijn geen kaas of tomaten die overal aan de man gebracht moeten worden.

In januari 2017 protesteerden we tegen EU subsidie aan de wapenindustrie, bij een voorlichtingsbijeenkomst van de overheid en de lobbykoepel NIDV.

In juni 2016 protesteerden we tegen de MAST wapenbeurs in Amsterdam. De SP stelde Kamervragen over het uitnodigen van Saoedi-Arabie als gast op deze beurs. In de Amsterdamse gemeenteraad werd een spoeddebat over de beurs gehouden.

In februari 2015 gingen 15 Nederlandse bedrijven naar de IDEX wapenbeurs in Abu Dhabi. De Arabische wereld is immers een aantrekkelijke groeimarkt voor export. Protest van Stop Wapenhandel leidde onder meer tot Kamervragen. lees meer op de pagina Wapenhandel met foute vrienden, Nederland naar wapenbeurs in het Midden Oosten

Tekst cartoon: "We mogen de mensenrechten..."   "..niet meer met voeten treden"

Protest bij aandeelhouders in wapenindustrie

Een grote producent van militaire vliegtuigen, helikopters, raketten en zelfs kernraketten is Airbus, een bedrijf dat zich juridisch in Nederland heeft gevestigd. Stop Wapenhandel bezoekt jaarlijks de aandeelhoudersvergadering.

Koste wat kost: de JSF

De JSF of F-35 moet de opvolger van de F-16 worden. De kosten lopen gierend uit de klauwen, maar Nederland wil koste wat kost dit gevechtsvliegtuig kopen. De belangen van de wapenindustrie spelen daarbij een grote rol.

 

..